Γιατί οι Νεφροί των Γυναικών είναι πιο Ανθεκτικοί από αυτούς των Ανδρών;

Οι νεφροί των γυναικών είναι πιο ανθεκτικοί στις βλάβες από τραυματισμούς ή διάφορες παθήσεις σε σχέση με αυτούς των ανδρών, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Developmental Cell. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, η διαφορά αυτή αποδίδεται στις ορμόνες του φύλου και συγκεκριμένα στην τεστοστερόνη.

«Εξερευνώντας τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο στάδιο της ανάπτυξης των νεφρών μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς εμφάνισης αρκετών παθήσεων που επηρεάζουν τα όργανα αυτά και στα δύο φύλα», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης κατάφερε να ταυτοποιήσει περισσότερα από 1000 γονίδια με διαφορετικού βαθμού δραστηριότητα στους νεφρούς ανδρών και γυναικών. Οι διαφορές αυτές εντοπίστηκαν μάλιστα περισσότερο στο εγγύς εσπειραμένο σωληνάριο, όπου γίνεται η επαναρρόφηση των θρεπτικών ουσιών, όπως τα αμινοξέα και η γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έκαναν οι επιστήμονες εξετάζοντας πειραματόζωα (ποντίκια) ήταν ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τους νεφρούς εμφανίστηκαν στην εφηβεία και έγιναν εντονότερες στην ενήλικη ζωή.

Περαιτέρω πειράματα που έκανε η ομάδα έδειξαν ότι η τεστοστερόνη είναι αυτή που αυξάνει την ευαισθησία των νεφρών στις βλάβες από τραυματισμούς ή χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν τους υποδοχείς ανδρογόνων από τα αρσενικά ποντίκια η ανθεκτικότητα των νεφρών αυξήθηκε.

Μία άλλη προσέγγιση που εξετάστηκε ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης θερμίδων, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Και πάλι, τα αρσενικά ποντίκια κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία των νεφρών τους με την παραπάνω προσέγγιση.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν και τη λειτουργία άλλων οργάνων, όπως το ήπαρ. Τα πειράματα που έκανε η ομάδα έδειξαν ότι μόνο οι νεφροί επηρεάζονται από τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Τέλος, η ομάδα θέλησε να επιβεβαιώσει αν οι παρατηρήσεις που έκανε στα ποντίκια αφορούν και τον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν βιοψίες νεφρού από άνδρες και γυναίκες δότες. Όπως παρατήρησαν, τα γονίδια που επηρεάζουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τη λειτουργία των νεφρών ήταν παρόμοια στους ανθρώπους και τα ποντίκια, γεγονός που δείχνει ότι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης πιθανώς ισχύουν και για τον άνθρωπο.

«Προφανώς θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις μας και στον άνθρωπο. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα βοηθήσουν έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι διαφορές των δύο φύλων στις νεφρικές παθήσεις», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Julia Larson

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα