Γιατί οι Ασθενείς δεν είναι Ειλικρινείς με τον Γιατρό τους;

Όταν ο γιατρός σάς ρωτάει πόσο συχνά γυμνάζεστε ή τι περιλαμβάνει η διατροφή σας, απαντάτε πάντα με ειλικρίνεια; Αν όχι, δεν είστε μόνοι.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το 60-80% των ασθενών δεν είναι ειλικρινείς με τον γιατρό τους σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να είναι σημαντικές για την υγεία τους. Εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, περισσότερο από το 1/3 των ασθενών δεν μίλησαν με τον γιατρό τους όταν δεν συμφωνούσαν με τις οδηγίες του. Αρκετοί ασθενείς δεν κατανόσαν τις συμβουλές του γιατρού, ωστόσο απέφυγαν να εκφράσουν τις απορίες τους.

Όταν οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα ρωτήθηκαν γιατί δεν ήταν ειλικρινείς με τον γιατρό τους, οι περισσότεροι απάντησαν ότι ήθελαν να αποφύγουν την κρίση του και την επίπληξη σχετικά με τις ανθυγιεινές τους επιλογές. Περισσότεροι από τους μισούς δεν είπαν την αλήθεια λόγω ντροπής.

«Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν ο γιατρός τους να έχει θετική άποψη γι’αυτούς», είπε η επικεφαλής της έρευνας Άτζελα Φαζερλίν, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Δεν θέλουν να χαρακτηριστούν ως ένα άτομο που δεν κάνει σωστές επιλογές», πρόσθεσε.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο U of U Health and Middlesex Community College σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Άιοβα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Οι πληροφορίες της έρευνας προέρχονται από δύο μελέτες. Η πρώτη περιελάμβανε 2011 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 36 χρόνια, ενώ η δεύτερη 2499 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 61 χρόνια.

Στους εθελοντές παρουσιάστηκαν 7 διαφορετικά σενάρια στα οποία ο ασθενής μπορεί να αποκρύψει πληροφορίες από τον γιατρό του. Στη συνέχεια απάντησαν αν είχαν αντιδράσει αναλόγως σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση και για ποιο λόγο δεν ήταν ειλικρινείς. Η έρευνα αναπτύχθηκε με τη συνεργασία γιατρών, ψυχολόγων, ερευνητών και ασθενών και τελειοποιήθηκε μέσω ελέγχου στο γενικό πληθυσμό.

Από τις δύο μελέτες φάνηκε ότι οι γυναίκες, τα άτομα μικρότερης ηλικίας και αυτοί που είχαν κακή υγεία ήταν αυτοί που συχνότερα απέκρυπταν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία τους από τον γιατρό τους.

«Μας προκάλεσε έκπληξη ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ασθενών επέλεξε να αποκρύψει πληροφορίες από τον γιατρό τους», είπε η Άντρεα Γκουρμάνκιν Λεβάι, μία από τους συντελεστές της έρευνας. «Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι εθελοντές μπορεί να μην ήταν απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με τις πληροφορίες που απέκρυψαν από τους γιατρούς τους. Αυτό πιθανώς επηρεάσε ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματατης έρευνας».

Το πρόβλημα με το φαινόμενο της ανειλικρίνειας των ασθενών είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί να προσφέρει ακριβείς ιατρικές οδηγίες αν δεν έχει όλα τα δεδομένα.

«Αν οι ασθενείς αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους ή τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιδράσεις στην υγεία τους, ιδιαίτερα αν πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο», είπε η Λεβάι.

Η κατανόηση του προβλήματος αυτού σε μεγαλύτερο βαθμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους επίλυσής του. Η Λεβάι και η Φαζερλίν θέλουν να επαναλάβουν την έρευνά τους και να μιλήσουν με τους εθελοντές αμέσως μετά το τέλος του ραντεβού με το γιατρό, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα έχουν πιο ακριβή δεδομένα. Οι συνενετεύξεις πρόσωπομε πρόσωπο θα μπορέσουν επίσης να ταυτοποιήσουν και άλλους παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις γιατρού-ασθενούς. Για παράδειγμα, μήπως οι ασθενείς είναι πιο ειλικρινείς με τους γιατρούς που γνωρίζουν αρκετά χρόνια;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το παραπάνω φαινόμενο. «Ο τρόπος που ο γιατρός επικοινωνεί με τον ασθενή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτρέψει τον ασθενή να είναι ειλικρινής», είπε η Φαζερλίν. Ο στόχος σύμφωνα με την ίδια είναι να βελτιωθεί η αλληλεπίδραση γιατρού-ασθενούς. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός πρέπει να γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες και από τα δύο μέλη αυτής της αλληλεπίδρασης.

Βιβλιογραφία: The University of Utah

Φωτογραφία: Vic (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα