Φλαβονόλες: Πώς Προστατεύουν την Υγεία του Εγκεφάλου στην Τρίτη Ηλικία;

Η αυξημένη κατανάλωση φλαβονολών ή των συνθετικών τους συνδέεται με μειωμένη ταχύτητα έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης.

Οι εθελοντές της μελέτης που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φλαβονόλες είχαν καλύτερες γνωστικές λειτουργίες και πιο αργή έκπτωση της μνήμης σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν τις ουσίες αυτές στη διατροφή τους. Η σύνδεση αυτή ήταν μάλιστα ανεξάρτητη από άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της μελέτης στο περιοδικό Neurology.

Από τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης είναι σαφές ότι συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία.

«Μία απλή προσέγγιση, όπως για παράδειγμα η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

ΟΙ φλαβονόλες είναι ένα είδος φλαβονοειδών, δηλαδή χημικών ουσιών που βρίσκονται σε διάφορα φυτά. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο νόσου Alzheimer και άνοιας.

Οι μηχανισμοί της σύνδεσης ανάμεσα στις παραπάνω ουσίες και τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Μία θεωρία είναι ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονολών μειώνουν την έκταση ή τη διάρκεια της νευροφλεγμονής. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές ενδέχεται να περιορίζουν το οξειδωτικό στρες από διάφορες ελεύθερες ρίζες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 961 εθελοντές χωρίς ιστορικό άνοιας που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Rush Memory and Aging Project. Οι συγγραφείς παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 6.9 χρόνια.

Το 75% του δείγματος που εξετάστηκε ήταν γυναίκες, ενώ η μέση διάρκεια εκπαίδευσης των εθελοντών ήταν τα 15 χρόνια. Η μέση ηλικία ήταν τα 81 χρόνια. Το 22% των εθελοντών είχαν τουλάχιστον ένα αλληλόμορφο του γονιδίου APOE4, ενώ το 42% είχαν ιστορικό καπνίσματος.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, μέσω των οποίων εκτιμήθηκε η κατανάλωση φλαβονολών ενώ έκαναν ετησίως και εξετάσεις εκτίμησης των γνωστικών λειτουργιών. Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή στα αποτελέσματα της μελέτης τους για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το γονίδιο APOE4, η απασχόληση του εγκεφάλου, η φυσική άσκηση και το ιστορικό καπνίσματος.

Η έρευνα εξέτασε τόσο τη συνολική κατανάλωση φλαβονολών, όσο και την κατανάλωση 4 συγκεκριμένων ειδών (καεμπφερόλη, κουερσετίνη, μυρισετίνη και ισοραμνετίνη). Το μαρούλι, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι και το μπρόκολο ήταν οι 5 καλύτερες πηγές καεμπφερόλης. Οι ντομάτες, το μαρούλι, τα μήλα και το τσάι ήταν οι κύριες πηγές κουερσετίνης. Το τσάι, το κρασί, το μαρούλι, το πορτοκάλι και οι ντομάτες ήταν οι κύριες πηγές μυρισετίνης. Τέλος, για την ισοραμνετίνη, κύριες πηγές θεωρήθηκαν τα αχλάδια, το ελαιόλαδο, το κρασί και οι ντομάτες.

Η μέση κατανάλωση φλαβονολών συνολικά ήταν τα 9.6mg/ημέρα. Από την ανάλυση των δεδομένων, η κατανάλωση φλαβονολών γενικά συνδέθηκε με μειωμένη έκπτωση σε 4 χαρακτηριστικά της μνήμης.

Εξετάζοντας ειδικά τις διάφορες φλαβονόλες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η καεμπφερόλη και η κουερσετίνη ήταν αυτές που προσέφεραν τα περισσότερα οφέλη, ενώ για τις άλλες 2 η σύνδεση ήταν λιγότερο ισχυρή.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι η κατανάλωση διαφόρων τροφίμων εκτιμήθηκε μέσω ερωτηματολογίων. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος είχε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας γενικότερα.

Φωτογραφία: Mareefe

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα