Εντερικό Μικροβίωμα: Μπορεί να Επηρεάσει την Αποτελεσματικότητα των Θεραπειών του Καρκίνου;

Εδώ και αρκετές δεκαετίες γνωρίζουμε ότι το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που βρίσκονται στο έντερο, μπορεί να επηρεάσει αρκετές πτυχές της υγείας μας. Τα τελευταία δεδομένα στο παραπάνω πεδίο της έρευνας δείχνουν ότι ο πληθυσμός των μικροβίων του εντέρου μπορεί να επηρεάσει και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του καρκίνου.

Η σύνδεση ανάμεσα στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών, χημειοθεραπειών αλλά και χειρουργικών θεραπειών του καρκίνου εξετάστηκε λεπτομερώς από μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology.

«Γνωρίζουμε ότι η υγεία του εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας. Το έντερο χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως ‘δεύτερος εγκέφαλος’ του οργανισμού και επηρεάζει μία σειρά λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δυσλειτουργία του εντέρου καθώς και η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος είναι παράγοντες που στο σύνολό τους επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Οι συγγραφείς στάθηκαν περισσότερο στο ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσοθεραπεία. Οι αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου αποτελούν σχετικά νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ωστόσο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν παρατηρήσεις ότι η απόκριση στις παραπάνω θεραπείες συνδέεται με τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η διατροφή και τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν το εντερικό μικροβίωμα και κατά συνέπεια την απόκριση στην ανοσοθεραπεία. Μάλιστα, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης αναφέρθηκαν και σε ορισμένα νέα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της κετωνικής δίαιτας στους ασθενείς με καρκίνο.

«Η ανάπτυξη θεραπειών που βελτιώνουν την αλληλεπίδραση του εντερικού μικροβιώματος με την ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα σχετικά νέο πεδίο έρευνας που μπορεί να μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τις επιδράσεις του εντερικού μικροβιώματος στην απόκριση των ασθενών στη χημειοθεραπεία καθώς και άλλες συμβατικές θεραπείες του καρκίνου.

«Συνολικά, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς μπορεί να επηρεάσει και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται από τη θεραπεία», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Τόνισαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η «ιδανική» σύνθεση του μικροβιώματος που μπορεί να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς όλες οι έρευνες μέχρι σήμερα αποτελούν προκλινικά μοντέλα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους εθελοντές. Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να γνωρίζουμε αν υπάρχει τρόπος να τροποποιήσουμε το εντερικό μικροβίωμα έτσι ώστε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν με προσεγγίσεις όπως η μεταμόσχευση κοπράνων, η χρήση προβιοτικών φαρμάκων και η χορήγηση νέων φαρμάκων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο. Στις επόμενες μελέτες μας θα εξερευνήσουμε μία σειρά θεραπείες που έχουν ως στόχο τα παραπάνω βακτήρια», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Thirdman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα