Εξάψεις και Καρδιακή Υγεία: Πώς Συνδέονται;

Τα τελευταία χρόνια, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου που είναι ειδικοί για τις γυναίκες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Η πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40 ετών) και ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης είχαν απασχολήσει τους ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τελευταία, η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που επηρεάζει σχεδον το 85% των γυναικών, τις εξάψεις.

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο North American Menopause Society και χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη SWAN, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά εξάψεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Με τον όρο «συχνά» οι επιστήμονες θεώρησαν τις εξάψεις που εμφανίζονται για τουλάχιστον 6 ημέρες σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων.

«Η πλειοψηφία των γυναικών παρουσιάζει εξάψεις επομένως το σύμπτωμα αυτό είναι φυσιολογικό», είπε η Dr Kathryn M. Rexrode, από το Πανεπιστήμιο του Harvard. «Ωστόσο, φαίνεται ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν εξάψεις με μεγάλη συχνότητα διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Όπως διαπίστωσε η ίδια έρευνα, ακόμα και στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη συχνότητα εξάψεων ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων ήταν χαμηλός. «Προφανώς όλες οι γυναίκες που έχουν εξάψεις δεν θα παρουσιάσουν καρδιαγγειακά συμβάματα», τόνισε η Rexrode.

Οι έρευνες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα έχουν ως στόχο να εξετάσουν αν οι εξάψεις πρέπει να θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο ή όχι. Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, οι γιατροί θα πρέπει πιθανώς να χορηγούν επιπλέον προληπτική αγωγή στις γυναίκες αυτές.

Ένδειξη Υποκειμένων Νόσων

Οι εξάψεις είναι μικρής διάρκειας επεισόδια που χαρακτηρίζονται από αίσθημα υπερβολικής ζέστης. Συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια μία έξαψης μπορεί να εμφανιστεί εφίδρωση και ερυθρότητα στο δέρμα, ενώ μετά την αποδρομή της υπάρχει αίσθημα ψυχρότητας και σκληρότητας του δέρματος.

Οι εξάψεις εμφανίζονται συχνότερα λίγους μήνες πριν και λίγους μήνες μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να παραμείνουν για αρκετά χρόνια. Η συχνότητα του συγκεκριμένου συμπτώματος παρουσιάζει επίσης μεγάλη διαφοροποίηση με κάποιες γυναίκες να παρουσιάζουν λίγες μόνο εξάψεις ετησίως, ενώ άλλες να παρουσιάζουν δεκάδες εξάψεις σε καθημερινή βάση. Τα αίτια των εξάψεων δεν είναι σαφή, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αποδίδονται στη μείωση των οιστρογόνων και τις επιδράσεις που έχει το παραπάνω φαινόμενο στον υποθάλαμο, δηλαδή το «θερμοστάτη» του εγκεφάλου. Όταν ο υποθάλαμος αντιλαμβάνεται ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή, ενεργοποιεί μηχανισμούς ψύξης. Ένας από τους μηχανισμούς αυτούς προκαλεί διαστολή των αγγείων με σκοπό να απομακρυνθεί η περίσσεια θερμότητας. Πιθανώς, στις γυναίκες που παρουσιάζουν συχνότερα εξάψεις υπάρχει κάποια διαταραχή στον παραπάνω μηχανισμό και τον τρόπο που επηρεάζει το αγγεία.

Ενεργοποίηση ενός Υποκειμένου Προβλήματος

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause το 2017 έδειξε ότι οι γυναίκες ηλικίας 40-53 ετών που παρουσιάζουν συχνά εξάψεις έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα αγγεία τους τα οποία συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι τα τοιχώματα των αγγείων στις γυναίκες αυτές δεν ανταποκρίνονται εξίσεου αποτελεσματικά στο στρες που ασκείται από τις ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση.

Αν και η έρευνα του 2017 διαπίστωσε διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των αγγείων οι οποίες μπορεί να συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, η έρευνα που εξέτασε τη SWAN έκανε ένα βήμα παραπάνω και ουσιαστικά συνέδεσε τις εξάψεις με τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Το πλεονέκτημα της μελέτης SWAN σε σχέση με τις παλαιότερες έρευνες ήταν ότι δεν είχε βασιστεί στη μνήμη των γυναικών σχετικά με τη συχνότητα των εξάψεών τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε τακτική παρακολούθηση των γυναικών για 20 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη ακρίβεια τόσο στη συχνότητα των εξάψεων όσο και των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν συχνά εξάψεις είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν παρουσίασαν εξάψεις. Οι γυναίκες που είχαν εξάψεις μεγαλύτερης διάρκειας είχαν επίσης 80% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά συμβάματα τα επόμενα 20 χρόνια σε σχέση με αυτές που δεν παρουσίαζαν το παραπάνω σύμπτωμα. Η σύνδεση αυτή ήταν ανεξάρτητη από τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ερμηνεύοντας τα Αποτελέσματα

Αν και η έρευνα προσφέρει ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τον πιθανό καρδιαγγειακό κίνδυνο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα αποτελέσματα με προσοχή, είπε η Rexrode. Αν και η έκφραση «διπλάσιος κίνδυνος» προκαλεί σε αρκετούς ανησυχία, ο συνολικός κίνδυνος στις γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά εξάψεις παραμένει χαμηλός.

Τι πρέπει να κρατήσουμε επομένως από την έρευνα; Το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να αμελούμε την καρδιακή μας υγεία και η εμμηνόπαυση αποτελεί μία καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο.

Εξετάστε Ποιους Παράγοντες Κινδύνου Έχετε

Στη μέση ηλικία πρέπει πάντοτε να εξετάζουμε εκ νέου τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Η πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένη μετά την εμμηνόπαυση. Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στις εξάψεις και τον καρδιακό κίνδυνο, είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παραπάνω πληροφορία. Προς το παρόν, η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να επικεντρώνεται στον περιορισμό των γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Εξετάστε τους Παράγοντες Κινδύνου που είναι Ειδικοί για τις Γυναίκες

Η πρόωρη εμμηνόπαυση και το ιστορικό προεκλαμψίας αποτελούν δύο παράγοντες που πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη κατά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν έναν από τους παραπάνω παράγοντες διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και επομένως πρέπει να λάβουν πιο επιθετική αγωγή για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης της κύησης και οι εξάψεις αποτελούν επίσης παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω θεωρία.

Ενημερωθείτε

Οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο που είναι ειδικοί για τις γυναίκες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο ερευνητικό ενδιαφέρον, επομένως τα επόμενα χρόνια θα γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με αυτούς.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα