Η Δίαιτα για τον Περιορισμό της Φλεγμονής Μειώνει και τον Κίνδυνο Άνοιας

Με την ηλικία, η φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνεται, γεγονός που προκαλεί βλάβες σε διάφορα κύτταρα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Ελλάδα που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι ασθενείς που κάνουν διατροφή για τη μείωση της φλεγμονής και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι ή καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους.

«Στο σπίτι μας έχουμε αρκετά τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τη φλεγμονή και να επιβραδύνουμε τη γήρανση του εγκεφάλου», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, από το ΕΚΠΑ. «Η διατροφή αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργών μακροπρόθεσμα».

Η έρευνα εξέτασε 1.059 εθελοντές από την Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 χρόνια που δεν είχαν ιστορικό άνοιας.

Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή του, μέσω του οποίου είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι επιδράσεις της δίαιτας στη φλεγμονή. Το ερωτηματολόγιο είχε πληροφορίες σχετικά με την κύριες ομάδες τροφίμων που κατανάλωσε ο κάθε εθελοντής τον προηγούμενο μήνα, μεταξύ των οποίων τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια. Το σκορ φλεγμονής κάθε δίαιτας που εξετάστηκε στην έρευνα ήταν από -8.87 έως 7.98, με τις υψηλότερες τιμές να αντιστοιχούν σε δίαιτες με αυξημένη φλεγμονή.

Οι δίαιτες που συνδέθηκαν με τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής είχαν συνήθως μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τσαγιού ή καφέ.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδα ανάλογα με το σκορ της φλεγμονής στη διατροφή τους (χαμηλό, μέτριο, υψηλό). Οι εθελοντές στην ομάδα με σκορ φλεγμονής κάτω από -1.76 κατανάλωναν κατά μέσο όρο 20 μερίδες φρούτων, 19 μερίδες λαχανικών, 4 μερίδες οσπρίων και 11 ποτήρια τσαγιού ή καφές εβδομαδιαίως. Στην ομάδα με το υψηλότερο σκορ (πάνω από 0.21) οι εθελοντές κατανάλωναν 9 μερίδες φρούτα, 10 μερίδες λαχανικά, 2 μερίδες όσπρια και 9 ποτήρια καφέ ή τσάι την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 3 χρόνια κατά μέσο όρο. Στη διάρκεια της έρευνας, το 6% των εθελοντών παρουσίασε τελικά άνοια. Το μέσο σκορ φλεγμονής στη διατροφή ήταν -0.06 σε αυτούς που παρουσίασαν άνοια, ενώ στους υπολοίπους ήταν -0.70.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε μονάδα αύξησης στο σκορ φλεγμονής της διατροφής συνδέεται με 21% αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Μάλιστα, η έρευνα παρατήρησε ότι αυτοί που έκαναν δίαιτες με υψηλό σκορ φλεγμονής είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που έκαναν δίαιτες με χαμηλό σκορ.

Είναι σημαντικό να παρατηρηθεί ότι η παρούσα μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα