BPA: Εκκλήσεις από Ευρωπαϊκούς Φορείς για να Περιοριστεί η Χρήση της Ουσίας

Η δισφαινόλη Α (BPA), μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων, βρίσκεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων επιβαρύνοντας την υγεία τους, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του European Environmental Agency (ΕΕΑ).

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, η ερευνητική ομάδα Horizon 2020 έκανε προσφάτως αναλύσεις σε δείγματα αίματος με σκοπό να εξετάσει την παρουσία διαφόρων χημικών ουσιών στο αίμα Ευρωπαίων εθελοντών και διαπίστωσε ότι το 92% των κατοίκων 11 χωρών της Ευρώπης είχαν αυξημένα επίπεδα του BPA.

Οι δισφαινόλες, στις οποίες ανήκει η BPA, έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα:

  • νευροαναπτυξιακές διαταραχές
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
  • αυξημένος κίνδυνος για μορφές καρκίνου που συνδέονται με ορμόνες
  • χαμηλό βάρος γέννησης
  • αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων
  • υπογονιμότητα

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ένας άλλος Ευρωπαϊκός φορέας, το European Food Safety Agency (EFSA) υποστήριξε τον περασμένο Απρίλιο ότι το ανώτατο όριο για την ημερήσια πρόσληψη του BPA πρέπει να περιοριστεί σημαντικά και να μην ξεπερνά τα 0.2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν τον Απρίλιο, το ανώτατο όριο για την κατανάλωση του BPA ήταν 4 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου, ωστόσο η ποσότητα αυτή θεωρήθηκε εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία.

Το BPA ήταν παλαιότερα το κύριο συστατικό στα μπιμπερό, ωστόσο πριν από περίπου 10 χρόνια απαγορεύτηκε η χρήση του σε αυτό το προϊόν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σήμερα, χρησιμοποιείται στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν σε αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει απαγορεύσει εντελώς τη χρήση του BPA σε προϊόντα κάθε είδους είναι η Γαλλία. Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη χρήση του και σκοπεύουν να τη μειώσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Διαφωνία των Φορέων

Τα νέα όρια που έθεσε το EFSA θεωρήθηκαν υπερβολικά χαμηλά από ορισμένους φορείς υγείας, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συγκεκριμένα ο ΕΜΑ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στο ΒΜΑ και τον κίνδυνο για οποιαδήποτε νόσο.

Ωστόσο, τόσο το EEA όσο και το EFSA θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εξαιρετικά μεγάλη έκθεση του πληθυσμού στην παραπάνω χημική ουσία και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα που θα περιορίσουν τη χρήση της ουσίας σε διάφορα προϊόντα.

Η ερευνητική ομάδα Horizon 2020 που εξέτασε την ποσότητα του BPA στο αίμα εθελοντών χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Τα επίπεδα του BPA ήταν χαμηλότερα στους εθελοντές από την Ελβετία και υψηλότερα στους εθελοντές από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Φωτογραφία: Claudia Gonzalez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα