Μπορεί το Άγχος να Επιταχύνει τη Διαδικασία της Γήρανσης;

Η χρονολογική μας ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που έχουν περάσει από τη γέννησή μας. Ωστόσο, μία άλλη ηλικία, η οποία είναι δυσκολότερο να υπολογιστεί, είναι σημαντικότερη για την υγεία μας σε σχέση με τη χρονολογική. Ο λόγος φυσικά για τη βιολογική ηλικία η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ως δείκτης της γενικότερης υγείας.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπου μπορεί αυξηθεί ταχέως σε περιόδους έντονου στρες. Ωστόσο, σε περιόδους χαλάρωσης μπορεί να μειωθεί και πάλι και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, όπως παρατήρησε η ίδια μελέτη.

Σημαντικά αλλά Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Σήμερα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, επιταχύνοντας παράλληλα τη διαδικασία της γήρανσης.

Ωστόσο, η παρατήρηση της παρούσας μελέτης που σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι οι περίοδοι χαλάρωσης μπορεί να αναιρέσουν τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στη βιολογική μας υγεία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι διάφορες πρακτικές, όπως για παράδειγμα ο διαλογισμός, η άσκηση και ο ύπνος καλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσουν αρκετούς δείκτες της βιολογικής ηλικίας.

Η παρούσα μελέτη δείχνει, ωστόσο, ότι ο περιορισμός του στρες μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη στη βιολογική ηλικία.

Μέσω Ποιου Μηχανισμού Επιταχύνεται η Βιολογική Γήρανση από το Στρες;

Σύμφωνα με την ομάδα της παρούσας μελέτης, το χρόνιο στρες προκαλεί μία καταιγίδα βιολογικών αλλαγών στον οργανισμό.

Αρχικά, προκαλεί απελευθέρωση ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, η οποίες προκαλούν φλεγμονή και βλάβες στο DNA, καθώς και σε διάφορα κύτταρα, εφόσον τα επίπεδά τους παραμείνουν υψηλά για μεγάλη διάρκεια.

Δεύτερον, το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Το τελευταίο περιγράφει τη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στις ενεργές μορφές οξυγόνου και την ικανότητα του οργανισμού να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν οι τελευταίες.

Ένας άλλος παράγοντας, είναι οι επιδράσεις του άγχους στα τελομερή, δηλαδή στις προστατευτικές αλληλουχίες που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων. Το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών και σήμερα γνωρίζουμε ότι το μικρό μήκος των τελευταίων συνδέεται με μεγαλύτερη βιολογική ηλικία.

Γιατί είναι Σημαντικό να Επιβραδύνουμε τη Βιολογική Γήρανση;

Η μεγαλύτερη βιολογική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιαγγειακή νόσος, τα μεταβολικά νοσήματα, καθώς και αρκετές παθήσεις που συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά συνέπεια, καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας με σκοπό να διατηρήσουμε χαμηλή τη βιολογική ηλικία και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης.

Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ και η φυσική άσκηση είναι μερικές απλές προσεγγίσεις που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο.

Φωτογραφία: Kelly

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα