BioNTech: Εντός 10 Ετών θα έχουμε mRNA Εμβόλιο για τον Καρκίνο

Οι ιδρυτές της BioNTech, δηλαδή της εταιρείας βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε τα εμβόλια της COVID-19 σε συνεργασία με τη Pfizer, υποστήριξαν πριν από λίγες ημέρες ότι εντός 10 ετών θα χρησιμοποιείται ευρέως ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι καθηγητές Ozlem Tureci και Ugur Sahin τόνισαν σε δηλώσεις που έκαναν προσφάτως στην αγγλική τηλεόραση ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη αυτού του εμβολίου, το οποίο θα μπορέσει να αλλάξει τη ζωή εκατομμύρια ασθενών. Το εμβόλιο αυτό έχει βασιστεί στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη των εμβολίων της COVID-19 και, σύμφωνα με το ζευγάρι, μπορεί να κυκλοφορήσει ακόμα και εντός 8 ετών.

Σε πειράματα που έχουν κάνει στην εταιρεία τους, οι δύο επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA για να αναγνωρίσει και να καταστρέψει νεοπλασματικά κύτταρα.

«Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που θα χορηγείται μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων. Το εμβόλιο αυτό θα προκαλεί μία ανοσιακή απόκριση η οποία θα καθοδηγεί τα Τ λεμφοκύτταρα έτσι ώστε τα τελευταία να ανιχνεύουν και να καταστρέφουν τα νεοπλασματικά κύτταρα που έχουν απομείνει στον οργανισμό», αναφέρει ο Sahin.

Η BioNTech ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με την τεχνολογία του mRNA και τις πιθανές εφαρμογές της σε διάφορα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Η Tureci υποστήριξε ότι οι εμπειρίες της ίδιας και του συζύγου της σε ογκολογικές κλινικές ήταν αυτές που εξώθησαν το ζευγάρι να ασχοληθεί με την έρευνα για νέες θεραπείες του καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία τους είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη mRNA θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ωστόσο η πανδημία της COVID-19 άλλαξε την κατεύθυνση της εταιρείας τους.

Η ενασχόληση με την COVID-19 και η ανάπτυξη του αποτελεσματικού mRNA εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης προσέφερε σημαντικά δεδομένα, τα οποία τώρα η εταιρεία χρησιμοποιεί για να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο που αναπτύσσει για τον καρκίνο.

«Τα τελευταία πειράματά μας δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχουμε αναπτύξει αυτή τη στιγμή για τον καρκίνο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει Τ κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα τα οποία καταστρέφουν αποκλειστικά τα νεοπλασματικά κύτταρα», ανέφερε η Tureci.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται ακόμα να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να συνδυαστεί το εμβόλιο με τις υπόλοιπες θεραπείες για τον καρκίνο που χορηγούνται σήμερα στους ασθενείς.

«Κάθε ασθενής που εξετάζουμε στα πλαίσια των κλινικών μας δοκιμών μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», κατέληξε η Tureci.

Φωτογραφία: Alena Shekhovtcova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα