Απαραίτητη η Μείωση των Πλαστικών στις Αγροτικές Καλλιέργειες Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η χρήση πλαστικών στη γεωργία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον άνθρωπο καθώς αρκετές από τις ουσίες αυτές φτάνουν τελικά στο οργανισμό μας αυξάνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment. Η μελέτη αυτή εξηγεί γιατί οι ουσίες αυτές είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους.

«Τελευταία όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι τοξικές ουσίες και μικρά τμήματα των πλαστικών που λέγονται μικροπλαστικά βρίσκονται στο νερό, το έδαφος, ακόμη και τον αέρα. Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα και αν βρεθούν στο έδαφος μπορεί να εισέλθουν στα προϊόντα της γεωργίας και επομένως στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η χρήση πλαστικών προϊόντων στη γεωργία, καθώς έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ομάδα, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αντικατασταθούν όλα τα πλαστικά με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές επιλογές. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μη τοξικά πλαστικά.

Σήμερα, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία, από τους κουβάδες για τη συλλογή των προϊόντων μέχρι τα εργαλεία για το όργωμα. Η χρήση των πλαστικών μάς έχει επιτρέψει να περιορίσουμε τα ζιζάνια και να βελτιώσουμε την υγρασία του εδάφους, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, η ευρεία χρήση των πλαστικών στη γεωργία έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό και τη μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτά.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, περισσότερες από 10.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά της γεωργίας είναι επιβλαβή τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά αυτά με πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές επιλογές.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προφανώς θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τόσο στους αγρότες όσο και στις εταιρείες που παράγουν τα εργαλεία της γεωργίας.

Καταλήγοντας, η ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι η μόλυνση των προϊόντων της γεωργίας από τα μικροπλαστικά αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα της εποχής μας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Φωτογραφία: Quang Nguyen Vinh

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα