Αντιβιοτικά: Πώς Επηρεάζουν τον Εντερικό Μικροβίωμα σε Άνδρες και Γυναίκες;

Μία νέα μελέτη που ασχολήθηκε με τις επιδράσεις των αντιβιοτικών, διαπίστωσε ότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν διαφορετικά το εντερικό μικροβίωμα των ανδρών και των γυναικών. Οι παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης, η οποία διεξήχθη σε πειραματόζωα, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνουν ότι οι δοσολογίες των φαρμάκων αυτών θα πρέπει ίσως να διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology.

«Διαπιστώσαμε ότι η χορήγηση ενός αντιβιοτικού κοκτέιλ σε ποντίκια επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο το εντερικό μικροβίωμα των αρσενικών και των θηλυκών ποντικών. Μάλιστα, οι διαφορές εντοπίζονται τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο. Για παράδειγμα, στα αρσενικά ποντίκια, η χορήγηση αντιβιοτικών περιόρισε σε μεγαλύτερο βαθμό την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Σήμερα είναι γνωστό ότι οι διαταραχές της ισορροπίας του μικροβιώματος επηρεάζουν συνήθως αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου βοηθά στη διατήρηση της υγείας του τελευταίου», τόνισαν.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνθεση του μικροβιώματος σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με ευρέως φάσματος αντιβιοτικά, όπως η βανκομυκίνη, η αμπικιλλίνη, η μετρονιδαζόλη και η νεομυκίνη.

«Παρακολουθήσαμε την πορεία των ποντικών ακόμα και μετά τη διακοπή της θεραπείας με αντιβιοτικά και διαπιστώσαμε ότι αρκετές από τις μεταβολές που προκλήθηκαν από τα φάρμακα παρέμειναν για μεγάλο διάστημα. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν είχαν παρατηρήσει ότι η χορήγηση αντιβιοτικών επηρεάζει διαφορετικά το εντερικό μικροβίωμα του παχέος εντέρου ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη που παρατήρησε διαφορές και στο λεπτό έντερο.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι επιδράσεις της χορήγησης αντιβιοτικών σε πειραματόζωα που έχουν διαφορετικό μικροβίωμα. Κατά συνέπεια, στη μελέτη μας προσπαθήσαμε όλα τα ποντίκια να έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση του μικροβιώματος πριν τη χορήγηση των αντιβιοτικών. Το γεγονός αυτό μάς επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις των φαρμάκων τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ποντίκια», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν, είναι απαραίτητο στο μέλλον να γίνουν και νέες μελέτες έτσι ώστε να εξεταστούν οι επιδράσεις διαφορετικών αντιβιοτικών. Προφανώς, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους εθελοντές.

«Το φύλο αποτελεί έναν βιολογικό παράγοντα και, όπως ισχύει για κάθε παράγοντα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις μελέτες. Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία των νεφρών και το σωματικό βάρος είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη δόση που θα λάβει ένας ασθενής. Ενδέχεται στο μέλλον να ισχύει το ίδιο και για το φύλο», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Pietro Jeng

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα