Αντικαταθλιπτικά Φάρμακα: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση του Χρονίου Πόνου;

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αρκετών ψυχιατρικών διαταραχών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα ο χρόνιος πόνος, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και οι περισσότερες από τις παραπάνω συνταγές αφορούν ασθενείς με κατάθλιψη, αρκετοί γιατροί μπορεί να χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά και για άλλες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου, της ινομυαλγίας, της κεφαλαλγίας ή της οστεοαρθρίτιδας.

Η νέα συστηματική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο BMJ εξέτασε όλα τα δεδομένα ερευνών για τη χρήση των αντικαταθλιπτικών στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής διαπιστώθηκε ότι τα φάρμακα αυτά πιθανώς δεν προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση του παραπάνω συμπτώματος.

Τι Παρατήρησε η Μελέτη

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά δεδομένα από 42 διαφορετικές έρευνες. Από αυτές, μόλις σε 11 παρατηρήθηκε κάποιου βαθμού σύνδεση ανάμεσα στη χρήση των αντικαταθλιπτικών και τη βελτίωση του χρονίου πόνου που αποδίδεται σε 9 διαφορετικές νόσους.

Για παράδειγμα δεδομένα μέτριας ισχύος έδειξαν ότι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRI) μπορεί να προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού άλγους, της ισχιαλγίας, της ινομυαλγίας και του νευροπαθητικού πόνου.

Ασθενής σύνδεση παρατηρήθηκε επίσης ανάμεσα στα παραπάνω φάρμακα και τη βελτίωση του άλγους από τις θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, την κατάθλιψη, την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του άλγους που συνδέεται με άλλα χρόνια νοσήματα.

Τέλος, ασθενούς ισχύος δεδομένα έδειξαν ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άλγους που συνδέεται με άλλες νόσους.

«Ορισμένες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών είχαν κάποιου βαθμού αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του άλγους από συγκεκριμένες παθήσεις. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν αφορά συνολικά τα αντικαταθλιπτικά. Κατά συνέπεια, όταν οι γιατροί αποφασίζουν να χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο θα πρέπει να εξετάζουν αν το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό είναι αποτελεσματικό για τη νόσο που ενοχοποιείται για το χρόνο πόνο του ασθενούς», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα, για τους περισσότερους ενήλικες που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, η χορήγηση ενός τυχαίου αντικαταθλιπτικού δεν θα προσφέρει οφέλη.

Χορήγηση των Αντικαταθλιπτικών για την Αντιμετώπιση του Πόνου

Σήμερα, δεν γίνεται ευρέως χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου.

Συνήθως, οι γιατροί χορηγούν συγκεκριμένες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για συγκεκριμένες ενδείξεις. Για παράδειγμα, οι χαμηλές δόσεις τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου.

Προφανώς, υπάρχουν και μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου, επομένως δεν είναι άγνωστο γιατί προσφέρουν οφέλη.

Εναλλακτικές Επιλογές για την Αντιμετώπιση του Χρονίου Πόνου

Ανεξαρτήτως αν μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα το άλγος ή όχι, τα αντικαταθλιπτικά έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με χρόνιο πόνο.

Αν και σήμερα υπάρχουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό του άλγους, αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο πόνο προκαλούν συνήθως και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές της διάθεσης, του ύπνου ή της όρεξης. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι αρκετοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Άλλες προσεγγίσεις, όπως η φυσιοθεραπεία και η φυσική άσκηση μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα