Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων: Με ποιους Κινδύνους Συνδέονται;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των πεπτικών ελκών, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος του στομάχου.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χορηγούνται συχνά από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού που συνδέονται με αυξημένη παραγωγή γαστρικού οξέος.

Τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αρκετά από αυτά μπορούν να χορηγηθούν και χωρίς ιατρική συνταγή.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, δείχνει ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από αρκετές χρόνιες παθήσεις.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Ζιάντ Αλ-Άλι, καθηγητής ιατρικής στο Washington University School of Medicine.

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Συνδέονται με 17% Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου

Για την έρευνά τους, ο Δρ Αλ-Άλι και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από τα ιατρικά αρχεία του US Department of Veterans Affairs.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τα μέσα του 2002 μέχρι τα μέσα του 2004, μία χρονική περίοδο κατά την οποία 157.625 άτομα έλαβαν συνταγές αναστολέων αντλίας πρωτονίων από το γιατρό τους, ενώ 56.842 έλαβαν Η2 αποκλειστές, ένα άλλο είδος φαρμάκων για το γαστρικό οξύ.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές για σχεδόν 10 χρόνια.

Χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν ένα στατιστικό μοντέλο κλινικής δοκιμής, στο οποίο ο κάθε εθελοντής έπαιρνε τυχαία είτε αναστολείς αντλίας πρωτονίων είτε Η2 αποκλειστές.

Διαπίστωσαν με τον τρόπο αυτό ότι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρχαν συνολικά 45.2 επιπλέον θάνατοι για κάθε 1000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τα αίτια θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο του στομάχου και τη χρόνια νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με το μοντέλο, η συχνότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν 88.7 ανά 1000 άτομα στην ομάδα που λάμβανε αναστολείς αντλίας πρωτονίων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73.3 στην ομάδα που λάμβανε Η2 αποκλειστές.

Παρατηρήθηκαν επίσης 4.3 θάνατοι από καρκίνο του στομάχου ανά 1000 εθελοντές στην ομάδα που λάμβανε αναστολείς αντλίας πρωτονίων, ενώ στην άλλη ομάδα 4.6. Οι θάνατοι από χρόνια νεφρική νόσο ήταν 8.6 ανά 1000 στην ομάδα αναστολέων αντλίας πρωτονίων και 4.4 στην ομάδα των Η2 αποκλειστών.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν επίσης αυξημένος ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και όταν οι εθελοντές έπαιρναν χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν, τέλος, ότι πάνω από το 50% των εθελοντών που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, δεν είχαν λόγο να λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά. «Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι αρκετοί λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη για τη χορήγησή τους. Η υπερβολική χρήση πάντοτε είναι επικίνδυνη», είπε ο Δρ Αλ-Άλι.

«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή πρέπει να αναφέρουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τους πιθανούς κινδύνους από τα φάρμακα αυτά. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρεται ότι η διάρκεια λήψης τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 14 ημέρες», πρόσθεσε. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε τα φάρμακα αυτά για μεγαλύτερη διάρκεια επικοινωνήστε με τον γιατρό σας».

«Η λήψη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για μήνες ή χρόνια δεν είναι ασφαλής και πλέον έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη λήψη τους», κατέληξε ο Δρ Αλ-Άλι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα