Αμλοδιπίνη: Αβάσιμες οι Θεωρίες για την Επικινδυνότητα του Φαρμάκου

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αντιμετώπιση της υπέρτασης βρέθηκε προσφάτως στο στόχαστρο ορισμένων γιατρών και ασθενών οι οποίοι υποστήριξαν ότι πιθανώς δεν είναι τόσο ασφαλές όσο πιστεύαμε. Ο λόγος για την αμλοδιπίνη, ένα φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1987 και έκτοτε έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ασθενείς.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Function, ωστόσο, διαπίστωσε ότι τελικά οι ανησυχίες των παραπάνω γιατρών και ασθενών δεν ήταν βάσιμες, καθώς το φάρμακο είναι πράγματι ασφαλές.

Η υπέρταση είναι μία σοβαρή νόσος που επηρεάζει το 20% περίπου του παγκοσμίου πληθυσμού. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη νεφρική νόσο.

Η αμλοδιπίνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και αναστέλλει ένα είδος διαύλων ασβεστίου που βρίσκεται στα αγγεία. Όταν οι δίαυλοι αυτοί ανοίγουν, το ασβέστιο εισέρχεται στους μύες και προκαλεί σύσπαση, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η αμλοδιπίνη αποτρέπει τη διάνοιξη των παραπάνω διαύλων, χαλαρώνοντας έτσι το αγγεία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Προσφάτως, ωστόσο, ορισμένες μελέτες αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα της αμλοδιπίνης στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Οι έρευνες αυτές υποστήριξαν ότι η αμλοδιπίνη ενεργοποιεί ένα διαφορετικό δίαυλο ασβεστίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Function προέρχεται από το National Institutes of Health των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Όπως έδειξε η παραπάνω μελέτη, η αμλοδιπίνη τελικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρακτικά, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα φάρμακο έχει ορισμένες χημικές ιδιότητες που μιμούνται την ενεργοποίηση των παραπάνω διαύλων ασβεστίου, ωστόσο τελικά δεν ανοίγει τους δίαυλους αυτούς. Σε περαιτέρω πειράματα που έκανε η ομάδα διαπιστώθηκε ότι πράγματι το φάρμακο δεν ανοίγει τους διαύλους ασβεστίου που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, οι επιστήμονες έκαναν και μία μεγάλη μετα-ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλες τις διαθέσιμες μελέτες για το φάρμακο στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσει η χορήγηση της αμλοδιπίνης για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, καθώς τότε θα έχουμε σημαντική αύξηση των θανάτων από τη νόσο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν ότι η κυκλοφορία του φαρμάκου θα πρέπει να συνεχιστεί ως έχει», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Alex Green

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα