Αλλεργίες: Πώς Επηρεάζονται από την Κλιματική Αλλαγή και τις Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα;

Καθώς ο καιρός γίνεται συνεχώς όλο και πιο θερμός θα αρχίσουν να εμφανίζονται συχνότερα αλλεργίες σε αρκετούς ανθρώπους. Καθώς η γύρη πολλαπλασιάζεται, το ίδιο ισχύει για συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός και η καταρροή, τα οποία αποδίδονται κυρίως στην αλλεργική ρινίτιδα.

Αν έχετε την εντύπωση ότι οι αλλεργίες που παρουσιάζετε κάθε χρόνο είναι χειρότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μάλλον έχετε δίκιο. Για το παραπάνω γεγονός υπάρχει επίσης ένας ξεκάθαρος ένοχος: η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Union of Concerned Scientists, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (ενός από τα αέρια που παγιδεύονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται τόσο η ποσότητα όσο και η δραστικότητα της γύρης.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες (οι οποίες προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα) παρατείνουν τη διάρκεια ανθοφορίας και παραγωγής γύρης για τα περισσότερα φυτά. Κατά συνέπεια, αυξάνεται προφανώς και η διάρκεια της περιόδου των συχνότερων αλλεργιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης την παραγωγή γύρης από αρκετά φυτά και τους επιτρέπουν να επεκταθούν σε γειτονικές γεωγραφικές περιοχές.

Γιατί η Άνοδος της Θερμοκρασίας Παρατείνει τη Διάρκεια και την Ένταση της Εποχής των Αλλεργιών;

Οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη. Το προηγούμενο έτος ήταν το 4ο θερμότερο συνολικά και το 1ο ως προς τη θερμοκρασία των ωκεανών.

Σύμφωνα με το Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) των ΗΠΑ, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τη διάρκεια της εποχής της γύρης κατά 27 ημέρες από το 1995 μέχρι το 2011. Η Ισαμπέλλα Αννέσι-Μεσάνο, διευθύντρια έρευνας στο French Institute of Health and Medical Research, συμφώνησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ενοχοποιείται για την αυξημένη διάρκεια της εποχής της γύρης».

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ανέλυσε τη διάρκεια της εποχής της γύρης καθώς και την ποσότητα της γύρης ανά φυτό σε 17 τοποθεσίες στο βόρειο ημισφαίριο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές σε ένα διάστημα 26 ετών, στο 70% των περιοχών ο συνολικός αριθμός της γύρης αυξανόταν σταθερά κάθε χρόνο. Στο 65% των περιοχών, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην «αντίστοιχη αύξηση στις θερμοκρασίες», όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Λούις Ζίσκα, επικεφαλής της μελέτης, εργάζεται ως οικολόγος φυτών στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρει ένα ακόμα πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις αλλεργίες. Τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα στη φωτοσύνθεση και παράγουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο,η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, αυξάνει την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των φυτών με γύρη σε σχέση με τα «ωφέλιμα φυτά» όπως το ρύζι και το σιτάρι.

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι ιδιαίτερα τα αγριόχορτα (ragweed), αναπτύσσονται ταχύτερα, ανθοφορούν νωρίτερα και παράγουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες γύρης», δήλωσε.

Τα αγριόχορτα είναι το φυτό που ενοχοποιείται περισσότερο για την αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με το AAFA. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν στα αγριόχορτα να ανθήσουν για μεγαλύτερη διάρκεια και να συνεχίσουν να παράγουν γύρη ακόμα και το φθινόπωρο.

Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται, η παραγωγή γύρης από τα αγριόχορτα μπορεί να αυξηθεί κατά 65-100% μέσα στα επόμενα 65 έτη. Η γύρη μπορεί επίσης να γίνει περισσότερο αλλεργιογόνος καθώς αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το AAFA.

Οι Αλλεργίες Μπορεί να Συνεχίσουν να Επιδεινώνονται

Σύμφωνα με την Αννέσι-Μεσάνο, οι πλημμύρες λόγω της αύξησης του είπέδου της θάλασσας μπορεί να προκαλέσουν και άλλα είδη αλλεργίας.

«Οι πλημμύρες αποτελούν την κύρια αιτία πολλαπλασιασμού των μυκήτων της μούχλας», είπε. Οι μύκητες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και αποτελούν προκλητικό παράγοντα για το άσθμα και τις αλλεργίες.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από όλες τις παραπάνω αλλεργίες, καθώς τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμα σχηματίζονται και εκτίθενται περισσότερο στους ρύπους. Ιδιαίτερα τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Αννέσι-Μεσάνο.

«Η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας στην κλιματική αλλαγή, καθώς τα παιδιά και οι ηλικωμένοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιδράσεις της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αννέσι-Μεσάνο «οι αλλεργίες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται όσο αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Βιβλιογραφία: Business Insider

Φωτογραφία: Alexander Vega (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα