Αλκοόλ: Πώς Προκαλεί Βλάβες στο Έντερο;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων οι ηπατοπάθειες, η παγκρεατίτιδα, ορισμένες ψυχικές διαταραχές, καθώς και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό eGastroenterology ασχολήθηκε ειδικά με τον καρκίνο του λεπτού και του παχέος εντέρου, εξερευνώντας τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο.

Πώς Επηρεάζεται το Έντερο από το Αλκοόλ;

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, κάποια ποσότητα απορροφάται στο στόμαχο και εισέρχεται από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφής στο στόμαχο, μία σημαντική ποσότητα αλκοόλ φτάνει στο έντερο.

Το αλκοόλ αρχίζει να μεταβολίζεται αμέσως με την είσοδό του στον οργανισμό. Η αιθανόλη που περιέχει διασπάται στο ήπαρ σε μία καρκινογόνο ουσία που λέγεται ακεταλδεΰδη. Αν και η ουσία αυτή τελικά απομακρύνεται από τον οργανισμό, όσο βρίσκεται σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

«Οι υψηλές ποσότητες αιθανόλης στο έντερο μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών και καρκίνου», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι Έδειξε η Παρούσα Μελέτη

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eGastroenterology οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν περισσότερο στις επιδράσεις του αλκοόλ στο έντερο και συγκεκριμένα σε μία ομάδα νόσων του εντέρου που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το αλκοόλ.

«Μέχρι σήμερα, οι μοριακοί μηχανισμοί των παραπάνω παθήσεων δεν είχαν εξερευνηθεί επαρκώς. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι παθήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε καρκίνο του εντέρου, επομένως θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε περισσότερο τους μηχανισμούς αυτούς», εξηγεί η ομάδα.

Από τις αναλύσεις που έκαναν, επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι η αιθανόλη και τα προϊόντα του μεταβολισμού της είναι αυτά που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και προκαλούν βλάβες στο τελευταίο οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Μάλιστα, η ομάδα ανέδειξε το ρόλο της ακεταλδεΰδης στον παραπάνω μηχανισμό δείχνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο το επιθήλιο του εντέρου όσο και τα βακτήρια που βρίσκονται στο εντερικό μικροβίωμα.

Οι Επιδράσεις του Αλκοόλ στο Εντερικό Μικροβίωμα

Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, είναι πλέον σαφές ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του ανθρώπου καθώς παράγει σημαντικούς μεταβολίτες που τελικά φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του πληθυσμού παθολογικών βακτηρίων στο έντερο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος.

Στην παρούσα μελέτη, συγκεκριμένες αλλαγές του μικροβιώματος που προκαλούνται από το αλκοόλ συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Καταλήγοντας, η ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι εκτός από την αποφυγή του αλκοόλ, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία του εντέρου μας είναι σημαντικό να προτιμούμε υγιεινά τρόφιμα και να αποφεύγουμε τροφές που αυξάνουν τους πληθυσμούς των επιβλαβών βακτηρίων.

Φωτογραφία: Charlotte May

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα