Αλκοόλ και Κολπική Μαρμαρυγή στις Γυναίκες: Ένας Επικίνδυνος Συνδυασμός

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine προσφέρει τα ισχυρότερα, μέχρι σήμερα, δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την κολπική μαρμαρυγή. Όπως διαπιστώθηκε, μάλιστα, ο περιορισμός ή η αποφυγή του αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν αναδείξει επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την κολπική μαρμαρυγή, με αρκετές από αυτές να δείχνουν ότι η σύνδεση είναι δοσοεξαρτώμενη. Η παρούσα μελέτη είναι, ωστόσο, η πρώτη τυχαιοποιημένη έρευνα που δείχνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει την επιβάρυνση που προκαλεί η νόσος.

Η έρευνα έγινε στην Αυστραλία. Είχε μικρό μέγεθος (140 εθελοντές) και ο κάθε εθελοντής έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο προηγούμενα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής (παροξυσμικής ή εμμένουσας), με φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό στην αρχή της έρευνας. Σχεδόν το 1/3 των εθελοντών είχαν κάνει ήδη κατάλυση (ablation). Οι εθελοντές έπρεπε να κάνουν επίσης μέτρια ή υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περίπου 17 ποτήρια την εβδομάδα (λίγο περισσότερο από 2 ποτήρια τη μέρα). Συμφώνησαν επίσης να τροποποιήσουν την κατανάλωση του αλκοόλ στα πλαίσια της έρευνας.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαιοποιημένα σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία συνέχισε την κατανάλωση αλκοόλ ενώ η άλλη σταμάτησε εντελώς το αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της έρευνας, παρατηρήθηκε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο ομάδες αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Η ομάδα ελέγχου συνέχισε να καταναλώνει περίπου 2 ποτήρια καθημερινά (13 ποτήρια την εβδομάδα), ενώ η ομάδα παρέμβασης περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από 2 ποτήρια την εβδομάδα με το 61% των γυναικών να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

Στην ομάδα που είχε σταματήσει ή περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά επανεμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής, μεγαλύτερη διάρκεια ανάμεσα στις υποτροπές της νόσου, μειωμένη διάρκεια παραμονής στην κολπική μαρμαρυγή και χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών.

Η παρούσα τυχαιοποιημένη μελέτη προσφέρει ισχυρά στοιχεία ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και τις υποτροπές της. Οι γιατροί πρέπει, κατά συνέπεια, να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για την παραπάνω σύνδεση και να συνιστούν περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα στις γυναίκες με υποτροπιάζοντα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που κάνουν υψηλή κατανάλωση.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την κολπική μαρμαρυγή καθώς η νόσος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε αυτές. Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τις παθήσεις του ήπατος ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε αυτές. Τέλος, οι γυναίκες μεταβολίζουν πιο αργά το αλκοόλ, με αποτέλεσμα ένα ποτήρι την ημέρα στους άνδρες να αντιστοιχεί σε δύο ποτήρια για τις γυναίκες. Αν και όλοι οι ασθενείς που κάνουν μέτρια ή υψηλή κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση μετά από μία διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα