Αλκοόλ και Χρόνιος Πόνος: Υπάρχει Σύνδεση;

Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο χρόνιο πόνο μέσω δύο διαφορετικών μοριακών μηχανισμών. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό British Journal of Pharmacology. Η ίδια έρευνα πρότεινε επίσης και ορισμένους νέους φαρμακευτικούς στόχους για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα την αμφίδρομη σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ και του χρονίου πόνου. Αρκετοί ασθενείς που καταναλώνουν αλκοόλ παρουσιάζουν αργότερα χρόνιο πόνο, ενώ γνωρίζουμε σήμερα ότι και αρκετοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι διαταραχές της κατανάλωσης αλκοόλ, μεταξύ των οποίων ο αλκοολισμός και η εξάρτηση από το αλκοόλ, συνδέονται με διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ηπατική νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ένα από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ είναι και ο πόνος. Πάνω από το 50% των ασθενών με διαταραχές κατανάλωσης αλκοόλ παρουσιάζουν κάποια μορφή χρονίου πόνου. Η αλκοολική νευροπάθεια, μία νόσος κατά την οποία επηρεάζονται διάφορα νεύρα, αποτελεί μία μορφή τέτοιου πόνου. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει και το μηχανισμό επεξεργασίας των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο.

Προκειμένου να εξετάσουν πιο λεπτομερώς τη σύνδεση του αλκοόλ με το χρόνιο πόνο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν 3 ομάδες ποντικών. Η πρώτη από αυτές είχε κάνει υψηλή κατανάλωση αλκοόλ με αποτέλεσμα να παρουσιάσει εξάρτηση, η δεύτερη ομάδα έκανε περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (χωρίς εξάρτηση), ενώ η τελευταία ομάδα δεν είχε καταναλώσει ποτέ αλκοόλ.

Στην πρώτη ομάδα, η στέρηση του αλκοόλ οδήγησε σε σημαντική αύξηση του χρονίου πόνο, ο οποίος ωστόσο υποχώρησε όταν τα ποντίκια κατανάλωσαν και πάλι αλκοόλ. Στα ποντίκια που δεν είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ, η στέρηση του αλκοόλ συνοδεύτηκε επίσης από μικρή αύξηση στο χρόνιο πόνο, ωστόσο εδώ η χορήγηση αλκοόλ εκ νέου δεν περιόρισε το χρόνιο πόνο.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στις δύο ομάδες, παρατήρησαν ότι μόνο στην ομάδα των ποντικών με εξάρτηση υπήρχε αύξηση των πρωτεϊνών αυτών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο χρόνιος πόνος αποδίδεται σε διαφορετικά αίτια στις δύο ομάδες ποντικών.

Η επιστημονική ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη νέες μελέτες στις οποίες εξετάζει αν τα επίπεδα των παραπάνω πρωτεϊνών έχουν χρησιμότητα για τη διάγνωση ή αντιμετώπιση των διαταραχών χρονίου πόνου που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα