Αυξημένα τα Ποσοστά Άγχους και Κατάθλιψης στα Υψηλότερα Επίπεδα Εκπαίδευσης Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι νεαροί ενήλικες που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health είναι η πρώτη που συγκρίνει τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ανάμεσα σε φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης και άτομα ίδιας ηλικίας αλλά χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης.

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, επομένως έχουμε αρχίσει να αναζητούμε λύσεις για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος. Τα πρώτα χρόνια της πανεπιστημιακής ζωής αποτελούν ένα σημαντικό στάδιο της ανάπτυξης, επομένως αν εφαρμόσουμε κατάλληλα μέτρα σε αυτή τη φάση πιθανώς θα μπορούμε να προφυλάξουμε την ψυχική υγεία των ασθενών μακροπρόθεσμα», εξηγούν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης χρησιμοποίησε δεδομένα από τις βάσεις Longitudinal Studies of Young People in England 1 και 2 (LSYPE1 και LSYPE 2). Στην πρώτη βάση συμμετείχαν 4.832 ενήλικες που είχαν γεννηθεί κατά τα έτη 1989-1990, ενώ στη δεύτερη 6.128 εθελοντές που είχαν γεννηθεί κατά τα έτη 1998-1999. Και στις δύο βάσεις, περίπου το 50% των εθελοντών μπήκαν στο πανεπιστήμιο.

Η εκτίμηση της ψυχικής υγείας των εθελοντών έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων, στα οποία υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με διάφορα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι εθελοντές συμπλήρωναν τα παραπάνω ερωτηματολόγια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Από την ανάλυση των δεδομένων, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι φοιτητές είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στις ηλικίες 18-19 ετών συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο.

Η διαφορά αυτή μάλιστα διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου, όπως η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και η κατανάλωση αλκοόλ.

Από την ανάλυση πρακτικά φαίνεται ότι αν καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους φοιτητές, τότε πιθανώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα ποσοστά κατάθλιψης σε αυτές τις ηλικίες κατά 6%.

«Καθώς η έρευνά μας ήταν μία μελέτη παρατήρησης, είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε τα αίτια του παραπάνω φαινομένου. Πιθανώς ο ακαδημαϊκός φόρτος εργασίας ή η οικονομική επιβάρυνση είναι παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν τη διαφορά που παρατηρήσαμε. Το γεγονός ότι η σύνδεση αυτή δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σημαίνει ότι πιθανώς αποδίδεται στην αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σήμερα, κάτι που ίσως δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί η ομάδα.

«Είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία του πληθυσμού μακροπρόθεσμα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Anastasiya Gepp

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα