6 Κατηγορίες Τροφίμων Συνδέθηκαν με Μειωμένο Καρδιαγγειακό Κίνδυνο σε Νέα Ανάλυση

Η μειωμένη κατανάλωση 6 συγκεκριμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ενήλικες, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό European Heart Journal.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για τον περιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε πληθυσμούς του Δυτικού κόσμου και είχαν εξετάσει κυρίως δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η παρούσα ανάλυση εξέτασε πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα και επικεντρώθηκε σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων.

Το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), σχεδόν 18 εκατομμύρια άτομα κατέληξαν από καρδιαγγειακή νόσο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% του συνόλου των θανάτων για αυτό το έτος. Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων αυτών αποδόθηκαν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρούσα ανάλυση εξέτασε δεδομένα για 245.000 εθελοντές σε 80 χώρες.

Για τους υπολογισμούς τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το σκορ διατροφής από τη μελέτη PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological study) και με βάση αυτό εκτίμησαν την ποιότητα της διατροφής σε εθελοντές από άλλες 5 διαφορετικές μελέτες.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει αποκλειστικά τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο χρησιμοποιώντας διάφορους δείκτες για Δυτικές δίαιτες. Η κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μας αφορά το σύνολο του παγκοσμίου πληθυσμού και όχι μόνο το Δυτικό κόσμο», εξηγούν οι συγγραφείς.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δείκτη PURE είναι ότι έχει εστιάζει αποκλειστικά σε τρόφιμα που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία.

«Στις άλλες μελέτες είχε εξεταστεί και η κατανάλωση τροφίμων που θεωρούνται επιβλαβή, όπως για παράδειγμα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Εμείς θελήσαμε να εξετάσουμε αποκλειστικά τις επιδράσεις των υγιεινών τροφίμων», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων για την πρόληψη των χρονίων νόσων. Εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, η μελέτη μας έδειξε ότι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά μπορεί να περιορίσουν επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σύμφωνα με το δείκτη PURE, μία υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά:

  • 2-3 μερίδες φρούτα
  • 2-3 μερίδες λαχανικά
  • 1 μερίδα ξηροί καρποί
  • 2 μερίδες γαλακτοκομικά

Επιπλέον, κάθε εβδομάδα θα πρέπει να καταναλώνονται 3-4 μερίδες όσπρια και 2-3 μερίδες ψάρια.

Φωτογραφία: RDNE Stock Project

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα