5 Συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις Καρδιακών Προβλημάτων

Το θωρακικό άλγος δεν εμφανίζεται πάντοτε στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. Συχνά, αντί γι’ αυτό μπορεί να εμφανίζονται άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα.

Οποιοδήποτε σύμπτωμα προκαλείται με την κόπωση και υποχωρεί με την ξεκούραση μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά. Ιδιαίτερα σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, συμπτώματα εκτός της στηθάγχης μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ενός καρδιακού προβλήματος.

Αν παρουσιάσετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα χωρίς αυτό να μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο προφανή λόγο, μην το αγνοήσετε και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Αίσθημα Κόπωσης

Το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών διαφορετικών νόσων ή να αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκων. Ωστόσο, το αίσθημα κόπωσης που επιμένει μπορεί να συνιστά επίσης ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας ή στεφανιαίας νόσου. Αν και το παραπάνω σύμπτωμα σπανίως αποτελεί το μοναδικό σημείο στεφανιαίας νόσου, δεν πρέπει να αγνοείται.

Ανεξήγητο Άλγος

Η απόφραξη της αιματικής ροής προς τον καρδιακό μυ που παρουσιάζεται στην στεφανιαία νόσο προκαλεί συχνά αντίδραση της καρδιάς όταν αυτή πρέπει να εργαστεί ισχυρότερα. Ωστόσο, το άλγος αυτό δεν εντοπίζεται πάντοτε στο θώρακα. Ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους, τα χέρια, την πλάτη, την κάτω γνάθο ή την κοιλιακή χώρα. Ιδιαίτερα όταν ο πόνος επιδεινώνεται με την άσκηση και υποχωρεί με την ξεκούραση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου.

Δύσπνοια

Μην βιαστείτε να συμπεράνετε ότι η δύσπνοια που εμφανίζεται με την άσκηση είναι αποτέλεσμα κακής φυσικής κατάστασης. Η ανεξήγητη δύσπνοια που εμφανίζεται με μικρή ποσότητα άσκησης μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακά προβλήματα. Για παράδειγμα, αν ανεβείτε 5 σκάλες και έχετε δύσπνοια αυτό δεν πρέπει να σας προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία. Αν όμως ανεβείτε 10 σκαλιά και παρουσιάσετε το ίδιο σύμπτωμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από κάποια καρδιακή νόσο.

Οιδήματα στα Πόδια ή τους Αστραγάλους

Τα οιδήματα που εντοπίζονται στα πόδια ή τους αστραγάλους, ιδιαίτερα αυτά τα οποία αφύνουν εντύπωμα κατά την πίεση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας. Άλλα αίτια των οιδημάτων αυτών μπορεί να είναι κάποια νεφρική νόσος, η ηπατική ανεπάρκεια, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή η μειωμένη αιματική ροή στα πόδια. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί επίσης να παρουσιασεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκων (ιδιαίτερα των αποκλειστών διαύλων ασβεστίου).

Αίσθημα Παλμών

Με τον όρο αυτό περιγράφεται ο καρδιακός παλμός που γίνεται αντιληπτός από τον ασθενή ως ταχύς ή άρρυθμος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίσθημα παλμών δεν αποτελεί αίτιο ανησυχίας καθώς μπορεί να προκληθεί από άγχος, κατανάλωση καφέ ή αφυδάτωση.

Κάποιες φορές, ωστόσο, το αίσθημα παλμών αποτελεί ένδειξη ενός καρδιακού προβλήματος. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πώς παρουσιάζεται το παραπάνω σύμπτωμα, με ποια συχνότητα και τι κάνατε όταν εμφανίστηκε. Για παράδειγμα, αν ξεκουράζεστε (για παράδειγμα όταν βλέπετε τηλεόραση) και ξαφνικά παρουσιάσετε ταχυκαρδία ή αρρυθμία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishingτ

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα