5 Παράγοντες Κινδύνου στην Παιδική Ηλικία για την Εμφάνιση Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων Αργότερα

5 παράγοντες κινδύνου στην παιδική ηλικία έχουν προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που είχε διάρκεια πάνω από 50 χρόνια.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη από το International Childhood Consortium (i3C) και διαπίστωσε ότι ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το κάπνισμα σε ανήλικα άτομα μπορεί να αυξήσουν αθροιστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων από την ηλικία των 40 ετών.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, παρά την αλματώδη πρόοδο στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Η παρούσα μελέτη δείχνει, μάλιστα, ότι οι προσεγγίσεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.

«Αρκετές από τις προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους δεν είχαν επαρκή δεδομένα από την παιδική ηλικία των ασθενών, όπως για παράδειγμα για το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος. Ακόμα και οι έρευνες που είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πορεία των ασθενών για μεγάλο διάστημα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι γεγονός ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ασθενούς από την παιδική του ηλικία, ωστόσο οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης αποφάσισαν να κάνουν μία έρευνα που θα προσφέρει αυτά τα δεδομένα, καθώς γνώριζαν ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 38.589 εθελοντές από την Αυστραλία, τη Φιλανδία και τις ΗΠΑ. Οι εθελοντές αυτοί γράφτηκαν στη μελέτη σε ηλικία 3-19 ετών και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για τα επόμενα 35-50 χρόνια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι 5 παράγοντες κινδύνου στην παιδική ηλικία που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη συνδέθηκαν ισχυρά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων στη μετέπειτα ζωή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μέχρι και 9 φορές αυξημένος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν αρκετούς από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου στην παιδική τους ηλικία.

«Αν και τα δεδομένα αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν προκαλούν έκπληξη καθώς σήμερα έχει αποδειχθεί ήδη ότι η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στην ηλικία των 5 ετών. Από τις παρατηρήσεις μας είναι πλέον σαφές ότι οι προσεγγίσεις για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να ξεκινούν από μικρή ηλικία. Οι γιατροί και οι διάφοροι φορείς υγείας θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις στις οποίες θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αν και σήμερα οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες ασθενείς τους υγιεινή διατροφή, φυσική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος, όπως φαίνεται οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από μικρή ηλικία προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα