4 Συμβουλές για την Αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας Τάσης

Αν παρουσιάσατε ποτέ κεφαλαλγία τάσης, λογικά γνωρίζετε ότι μπορεί να δυσκολέψει αρκετά την καθημερινή σας ζωή. Το είδος αυτό της κεφαλαλγίας εμφανίζεται συνήθως το απόγευμα και προκαλεί ήπιο ή μέτριο άλγος που χαρακτηρίζεται από ένα αμβλύ αίσθημα πίεσης. Η κεφαλαλγία τάσης εμφανίζεται όταν συσπώνται οι μύες που βρίσκονται στην κεφαλή, τον τράχηλο ή το πρόσωπο. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν κεφαλαλγίες τάσης συχνά, ενώ σε άλλους εμφανίζονται σπάνια. Αν και η κεφαλαλγία τάσης δεν είναι αρκετά σοβαρή σε σημείο που να προκαλεί αναπηρία, μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία και να προκαλέσει προβλήματα στην επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Αν παρουσιάζετε συχνά κεφαλαλγίες τάσης (δηλαδή περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα), ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές έτσι ώστε να τις αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την εμφάνισή τους.

  • Μην αμελείτε τις βασικές ανάγκες του οργανισμού. Κοιμηθείτε αρκετά, μην παρελείπετε γεύματα και βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις εργασίες σας με κακονικό ρυθμό για να αποφύγετε το άγχος και το στρες.
  • Τεχνικές Χαλάρωσης. Οι τεχνικές φυσικής και ψυχολογικής χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των κααλαλγιών τάσης, εφόσον γίνονται τακτικά. Αυτές περιλαβάνουν την τοποθέτηση κομπρέσας στο λαιμό ή τους ώμους έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Η άσκηση σε αυτούς τους μύες βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση και την ευλυγισία τους. Διάφορες ασκήσεις με εικόνες μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τον εγκέφαλο και να μειώσουν το περιττό στρες.
  • Βιοανάδραση. Για την τεχνική χαλάρωσης απαιτείται ειδική εκπαίδευση, ωστόσο βοηθά σημαντικά στις υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες τάσης. Τυπικά, ένας ειδικός τοποθετεί ηλεκτρόδια στο δέρμα για να ανιχνεύσει ηλεκτρικά σήματα από το λαιμό και τους μύες των ώμων. Στη συνέχεια εκπαιδεύει τον ασθενή πώς να αναγνωρίζει τα πρόδρομα συμπτώματα της κεφαλαλγίας τάσης και του μαθαίνει τρόπους να χαλαρώνει τους μύες πριν εμφανιστεί η κεφαλαλγία.
  • Ιατρικές Προσεγγίσεις. Ορισμένοι ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης έχουν πολύ ευαίσθητες περιοχές, γνωστές ως σημεία πρόκλησης, στο πίσω μέρος του αυχένα ή τους ώμους. Η έγχυση ενός τοπικού αναισθητικού στις περιοχές αυτές ανακουφίζει από τον πόνο και δεν επιτρέπει την επανεμφάνιση της κεφαλαλγίας. Υπάρχουν επίσης διάφορα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κεφαλαλγιών. Αν οι 3 παραπάνω μέθοδοι δεν σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις κεφαλαλγίες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας ενημερώσει σχετικά με τις φαρμακευτικές επιλογές που έχετε.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα