10 Μέθοδοι Αντιμετώπισης της Λαρυγγίτιδας στο Σπίτι

- Advertisement -

Ως λαρυγγίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων όπως:

 • Επώδυνη κατάποση
 • Χρόνιος βήχας
 • Οπισθορρινική καταρροή
 • Αίθημα μάζας στο λαιμό
 • Ξηρότητα στο φάρυγγα
 • Βράγχος ή απώλεια της φωνής
 • Συχνότερα ανάγκη καθαρισμού του φάρυγγα

Αν και η λαρυγγίτιδα υποχωρεί συνήθως χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της λαρυγγίτιδας στο σπίτι.

1. Ξεκούραση της Φωνής

Η ξεκούραση της φωνής μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής και των ερεθισμό των φωνητικών χορδών.

Αν και είναι σημαντικό να ξεκουραστούν οι φωνητικές χορδές πρέπει να μην ψιθυρίζετε. Το ψιθύριμα προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό στις φωνητικές χορδές σε σχέση με την χαμηλή ομιλία.

2. Γαργάρες με Νερό και Αλάτι

Το νερό με αλάτι βοηθά στην αντιμετώπιση των παθογόνων βακτηρίων και περιορίζει το άλγος. Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 ποτήρι νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.

Στη συνέχεια κάντε γαργάρες με το διάλυμα στο πίσω μέρος του λαιμού, χωρίς να καταπιείτε το νερό.

Η μέθοδος αυτή δεν προτείνεται για την αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας στα παιδιά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν το νερό, αν δεν γνωρίζουν πως να κάνουν γαργάρες.

3. Χρησιμοποιήστε Υγραντήρα

Η χρήση ενός υγραντήρα προσθέτει υγρασία στον αέρα καταπραΰνοντας έτσι τα συμπτώματα της φλεγμονής και της ξηρότητας στο λάρυγγα. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης αιθέρια έλαια, όπως μέντα ή ευκάλυπτο, στον υγραντήρα.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ερευνών για να υποστηρίξουν τη χρησιμότητα των παραπάνω ελαίων στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λαρυγγίτιδας, αρκετοί ασθενείς αναφέρουν οφέλη από τη χρήση τους.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα αιθέρια έλαια. Η χρήση των τελευταίων μπορεί να είναι επίσης επιβλαβής για τα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, επομένως μην χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια πριν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

4. Σκόρδο

Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σκόρδο για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αποδρομή της λοίμωξης.

Το σκόρδο μπορεί να προστεθεί εύκολα σε αρκετά γεύματα. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα που προσφέρουν αντίστοιχα οφέλη χωρίς τη δυσάρεστη γεύση.

5. Πιπερόριζα (Ginger Root)

Η πιπερόριζα είναι ένα ακόμα τρόφιμο το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο πονόλαιμος και οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιπερόριζα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής.

Μπορείτε να πιείτε τσάι από πιπερόριζα ή να προσθέσετε πιπερόριζα σε ζεστό νερό για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο ή τη φλεγμονή στο λάρυγγα.

6. Ζεστό Νερό με Μέλι

Το ζεστό νερό βοηθά στον περιορισμό του άλγους και τηε φλεγμονής, ενώ το μέλι αποτελεί μία φυσική αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη ουσία.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής περιορίζει συνήθως το άλγος και το αίσθημα δυσφορίας στο λαιμό. Το μέλι προσφέρει επίσης οφέλη στην αντιμετώπιση του βήχα.

Αν θεωρείτε το μέλι υπερβολικά γλυκό μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού στο ζεστό νερό.

7. Αύξηση της Κατανάλωσης Υγρών

Αν και αρκετές φορές ο πόνος της κατάποσης καθιστά δύσκολη την κατανάλωση τροφίμων και υγρών, είναι σημαντικό να μην περιορίσετε την τελευταία.

Η κατανάλωση ζεστών υγρών έχει καταπραϋντική δράση στις φωνητικές χορδές και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται τα υγρά που ερεθίζουν το λαιμό, όπως για παράδειγμα οι σόδες και τα πολύ ζεστά ροφήματα.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να αυξήσουν την παραγωγή βλέννης και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

8. Αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Η ρύθμιση του στομαχικού οξέος μπορεί να προσφέρει οφέλη όταν η λαρυγγίτιδα αποδίδεται στη γαστροισοφαγική παλινδρομική νόσο. Για την αντιμετώπιση της τελευταίας:

 • Πάρτε φάρμακα για τον περιορισμό του γαστρικού οξέος
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα
 • Περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας μέχρι να πάτε για ύπνο
 • Κοιμηθείτε με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη. Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο πρέπει να αποφεύγουν:

 • Την καφεΐνη
 • Τη σοκολάτα
 • Τα πικάντικα τρόφιμα
 • Τα λιπαρά τρόφιμα
 • Το δυόσμο

Αν οι παραπάνω οδηγίες δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της νόσου, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

9. Αποφύγετε το Κάπνισμα και το Αλκοόλ

Ανεξαρτήτως αν η λαρυγγίτιδα είναι οξεία ή χρόνια, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Η οδηγία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις περιπτώσεις που η λαρυγγίτιδα αποδίδεται στο κάπνισμα ή το αλκοόλ. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε τις παραπάνω συνήθειες.

10. Αναλγητικά που δεν Χρειάζονται Συνταγή

Η χρήση αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονολαίμου. Εκτός από τη χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ειδικά για την αντιμετώπιση του παραπάνω συμπτώματος, μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη.

Αν και ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν ασπιρίνη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λαρυγγίτιδας, το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να δίνεται ποτέ στα παιδιά καθώς μπορεί να προκαλέσει μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή νόσο, το σύνδρομο Reye.

Αίτια

Υπάρχουν δύο είδη λαρυγγίτιδας, η οξεία και η χρόνια. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού προκαλούν συνήθως οξεία λαρυγγίτιδα ή οποία έχει συνήθως διάρκεια μερικών ημερών.

Η χρόνια λαρυγγίτιδα, αντιθέτως, έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων.

Τα αίτια της χρόνιας λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμό και την υπερβολική χρησιμοποίηση της φωνής.

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer and Speaker (CC BY 2.)

- Advertisement -

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα