10 Ιατρικοί Λόγοι για να Κάνετε Σεξ

Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η σεξουαλική επαφή με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα φαίνεται ότι είναι η ιδανική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Reports.

Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος υπολογίζοντας τα επίπεδα ενός αντισώματος που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σίελο και τις επιφάνειες των βλεννογόνων.

Οι συγγραφείς της έρευνας, Καρλ Καρνέτσκι και Φρανκ Μπρένναν από το Πανεπιστήμιο Wilkes στην Πενσυλβάνια, παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν σεξ 1 ή 2 φορές την εβδομάδα είχαν 30% αυξημένα επίπεδα της IgA. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε η ίδια επίδραση σε εθελοντές που έκαναν σεξ περισσότερο ή λιγότερο συχνά.

Ο Κλίφορντ Λόουελ, ένας ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που είνια σεξουαλικά ενεργοί εκτίθενται σε περισσότερους λοιμώδεις παράγοντες σε σχέση με αυτούς που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται στους λοιμώδεις αυτούς παράγοντες, παράγοντας περισσότερη IgA, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

Όσοι κάνετε σεξ λιγότερο συχνά μην ανησυχείτε. Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα από τους ίδιους επιστήμονες, το χαΐδεμα ενός σκύλου μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της IgA.

Βελτιώνει την Καρδιακή Υγεία

Η φυσική άσκηση, στην οποία περιλαμβάνεται και το σεξ, βοηθά την καρδιακή υγεία. Η σεξουαλική διέργερση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό με τον αριθμό των σφύξεων να φτάνει τη μέγιστη τιμή του κατά τον οργασμό.

Ιδιαίτερα στους άνδρες, τα οφέλη του σεξ στην καρδιακή υγεία είναι αρκετά. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology, η οποία είχε εξετάσει άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, παρατήρησε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.

Το American Heart Association υποστηρίζει επίσης ότι η καρδιαγγειακή νόσος δεν πρέπει να επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή. Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου ή η στηθάγχη που σχετίζεται με την καρδιακή νόσο εμφανίζονται σπάνια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και, συνήθως, δεν υπάρχουν κίνδυνοι αν η καρδιαγγειακή νόσος είναι ρυθμισμένη.

Η απόκριση της καρδιάς στο σεξ συγκρίνεται με την ήπια έως μέτρια προσπάθεια για την επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Αν μπορείτε να ανεβείτε δύο σκάλες χωρίς να εμφανιστεί στηθάγχη, τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την καρδιά.

Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με ειδικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες και φύλο και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Μειώνει την Αρτηριακή Πίεση

Μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύτηκε στο Journal of Health and Social Behavior διαπίστωσε ότι το σεξ στη μέση και την τρίτη ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, τουλάχιστον στις γυναίκες.

Όσες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 57 και 85 ετών δήλωσαν ότι είχαν ευχαρίστηση ή ικανοποίηση από το σεξ, είχαν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση. Ωστόσο, οι άνδρες της ίδιας έρευνας που έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί.

Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εναγκαλισμός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μίας υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με το American Heart Association, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και μπορεί να μειώσει την ποσότητα του  αίματος που φτάνει στην πύελο.

Στους άνδρες, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία ενώ στις γυναίκες, μπορεί να μειώσει τη libido και τη σεξουαλική επιθυμία. Αν έχετε υπέρταση, θεωρείται ασφαλές να κάνετε σεξ. Ωστόσο, αν ανησυχείτε ή έχετε προβλήματα στο κρεβάτι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Ανακουφίζει από τον Πόνο

Η κεφαλαλγία μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, μην βιαστείτε να πάρετε αναλγητικά, καθώς μία ομάδα νευρολόγων παρατήρησε σε μία έρευνα ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει το άλγος που σχετίζεται με την ημικρανία και την αθροιστική κεφαλαλγία.

Η παραπάνω έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Munster στη Γερμανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cephalalgia. Μεταξύ των εθελοντών με ημικρανία, το 60% ανέφερε μείωση του άλγους μετά τη σεξουαλική επαφή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εθελοντές με αθροιστική κεφαλαλγία ήταν 37%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Munster εξηγούν ότι το σεξ προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών και αυτός είναι ο μηχανισμός στον οποίο αποδίδεται η αναλγησία. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού και απελευθερώνονται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, μειώνοντας τον πόνο που σχετίζεται με τις κεφαλαλγίες.

Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain, οι γυναίκες είχαν μειωμένη ευαισθησία και αυξημένη ανοχή στον πόνο κατά τη διάρκεια της κολπικής αυτοϊκανοποίησης.

Μειώνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Προστάτου

Οι άνδρες που εκσπερματώνουν συχνά έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτου, δηλαδή της πλέον κοινής μορφής καρκίνου στους άνδρες.

Μία έρευνα με επικεφαλής τον Μάικλ Λίτζμαν, από το National Cancer Institute στη Bethesda, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA, παρατήρησε ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν 21 φορές το μήνα ή περισσότερο είχαν 33% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτου σε σχέση με αυτούς που εκσπερμάτωναν 4-7 φορές το μήνα.

Ο Λίτζμαν και η ομάδα του έχουν διάφορες θεωρίες για την ερμηνεία της παραπάνω παρατήρησης.

Η πρώτη θεωρία είναι ότι η συχνή εκσπερμάτιση επιτρέπει στον προστατικό αδένα να απομακρύνει τα καρκινογόνα καθώς και τις ουσίες που προκαλούν την εμφάνισή τους. Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η τακική απομάκρυνση του προστατικού υγρού προλαμβάνει τον σχηματισμό κρυσταλλοειδών μικροασβεστώσεων στον προστάτη. Οι τελευταίες έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο.

Οι άνδρες που εκσπερμάτωναν περισσότερες από 12 φορές το μήνα είχαν επίσης κάποια οφέλη, ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι η έρευνα δεν αρκεί για να στηρίξει νέες οδηγίες για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών.

Βελτιώνει τον Ύπνο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η σεξουαλική επαφή είναι ίσως μία καλή απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα. Η έλλειψη ύπνου αποτελεί μείζον πρόβλημα σήμερα καθώς αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Το σεξ είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των 7-9 ωρών ύπνου που είναι η επιθυμητή διάρκεια για κάθε νύχτα.

Κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού, μία σειρά χημικών ουσιών απελευθερώνονται στον εγκέφαλο, οι οποίες περιλαμβάνουν την ωκυτοκίνη, τη ντοπαμίνη και αρκετές ενδορφίνες. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς», διευκολύνει την εγγύτητα και το «δέσιμο» και η παραγωγή της κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μετά τον οργασμό, οι δράσεις της ωκυτοκίνης, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνη, δημιουργεί επιθυμία για ύπνο.

Στις γυναίκες, η αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του σεξ φαίνεται ότι ενισχύει τον κύκλο REM, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Women’s Health.

Στους άνδρες, ο προμετωπιαίος λοβός (η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εγρήγορση και τη συνείδηση) «απενεργοποιείται» μετά τον οργασμό. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews, η διαδικασία αυτή συνδέεται με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και σεροτονίνης, δύο ουσίες που έχουν υπαγωγές ιδιότητες.

Βοηθά στην Αντιμετώπιση του Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων υγείας, από κεφαλαλγίες, αϋπνία, τάση των μυών και ενοχλήσεις του στομάχου, μέχρι πιο σοβαρές παθήσεις, όπως έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και χρόνια κατάθλιψη.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Psychosomatic Medicine, η φυσική και συναισθηματική οικειότητα σε ένα ζευγάρι σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα στρες.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychology διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν σεξ με διείσδυση είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας σε κοινό, σε σχέση με αυτούς που είχαν αυνανιστεί ή έκαναν σεξ χωρίς διείσδυση. Αυτοί που δεν έκαναν καθόλου σεξ είχαν την υψηλότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το στρες.

Ο Στιούαρτ Μπρόντι, ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Paisley στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρεί ότι η επίδραση αυτή προκαλείται από την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.

Ενισχύει την Εγκεφαλική Λειτουργία

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior δείχνει ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές βελτιώνουν τη μνήμη στις γυναίκες. Η έρευνα παρατήρησε ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ με διείσδυση είχαν καλύτερη μνήμη και αναγνώριση λέξεων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το σεξ βελτιώνει τη μνήμη ή η καλή μνήμη οδηγεί σε περισσότερο σεξ. Τόνισαν, πάντως, ότι το σεξ μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη καθώς προκαλεί σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη.

Μία άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, διαπίστωσε ότι οι σκέψεις σχετικά με την αγάπη και το σεξ έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Οι σκέψεις σχετικά με την αγάπη έχουν πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη, ενώ μειώνουν την αναλυτική σκέψη. Αντίθετα, οι σκέψεις σχετικά με το σεξ προκαλούν βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις οι οποίες ενισχύουν την αναλυτική σκέψη, μειώνοντας παράλληλα τη δημιουργικότητα.

Αυξάνει το Προσδόκιμο Ζωής

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη μακροβιότητα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, έδειξε ότι το σεξ έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία του άνδρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία σχεδόν 1.000 ανδρών ηλικίας 45-59 ετών σε ένα διάστημα 10 ετών. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 50% χαμηλότερος στους άνδρες που είχαν μεγάλη συχνότητα οργασμών, σε σχέση με αυτούς που εκσπερμάτωναν σπανιότερα.

Μία άλλη έρευνα κατέληξε σε αντίστοιχα αποτελέσματα. Η έρευνα είχε διάρκεια 25 έτη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Gerontolοgist. Παρατήρησε ότι στους άνδρες, οι συχνές σεξουαλικές επαφές συνδέονται ισχυρά με τη μακροζωία, ενώ στις γυναίκες, όσες ανέφεραν ότι ένιωθαν ικανοποίηση από το σεξ, είχαν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ενισχύει την Αυτοπεποίθηση

Εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη, οι συχνές σεξουαλικές επαφές βελτιώνουν και την ψυχική υγεία.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychology and Personality Science και εξέτασε φοιτητές, διαπίστωσε ότι αυτοί που έκαναν συχνά σεξ είχαν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με αυτούς που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health, έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλή αυτοπεποίθηση ένιωθαν περισσότερη ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και είχαν συνολικά περισσότερους οργασμούς.

Αν και είναι προφανές ότι το σεξ έχει πολλά οφέλη για την υγεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενέχει και κινδύνους, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Γι’αυτό πρέπει πάνοτε να χρησιμοποιούμε προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα