Τα Οιστρογόνα και η Βιταμίνη D Προστατεύουν από το Μεταβολικό Σύνδρομο στην Εμμηνόπαυση

Ακολουθώντας παλαιότερα δεδομένα που είχαν δείξει ότι τα οιστρογόνα και η βιταμίνη D ενισχύουν την υγεία των οστών, μία ομάδα ερευνητών από την Κίνα παρατήρησε ότι οι παραπάνω ουσίες βοηθούν επίσης στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί μία ομάδα παραγόντων κινδύνου (όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υψηλή γλυκόζη αίματος) που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause και εξέτασε τα επίπεδα των οιστρογόνων και της βιταμίνης D και τη σύνδεσή τους με το μεταβολικό σύνδρομο σε μία ομάδα εμμηνοπαυσιακών γυναικών από τη Νότια Κίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D και οιστρογόνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Συνολικά, 616 γυναίκες έλαβαν μέρος στην έρευνα. Οι ηλικίες τους ήταν από 49 έως 86 ετων και δεν έπαιρναν οιστρογόνα ή συμπληρώματα βιταμίνης D στην αρχή της έρευνας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της οιστραδιόλης (του ισχυροτέρου οιστρογόνου) και της βιταμίνης D στο αίμα καθώς και τους παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Αποτελέσματα

Η ομάδα διαπίστωσε «θετική σύνδεση» ανάμεσα στη βιταμίνη D και την οιστραδιόλη. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης. Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και για τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, οι οποίες είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ποιοι παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου συνδέονται περισσότερο με τη βιταμίνη D και την οιστραδιόλη. Διαπίστωσαν ότι:

  • Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συνοδεύονται συνήθως από καλύτερες τιμές αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης αίματος και λιπιδίων.
  • Τα χαμηλότερα επίπεδα της οιστραδιόλης συνοδεύονται συνήθως από χειρότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και οιστραδιόλης είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ανεπάρκεια των παραπάνω ουσιών.

Σε μία άλλη ανάλυση, στην οποία οι γυναίκες ταξινομήθηκαν ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Εκτίμηση του Μεταβολικού Συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από 5 παράγοντες κινδύνου: την κεντρική παχυσαρκία, τα υψηλά τριγλυκερίδια, τα χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης, την υπέρταση και την αυξημένη γλυκόζη αίματος.

Για να εκτιμήσουν την παρουσία του μεταβολικού συνδρόμου στη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα κριτήρια που είχε ορίσει το 2006 το International Diabetes Federation (IDF).

Ο ορισμός του 2006 από το IDF απαιτεί την παρουσία κεντρικής παχυσαρκίας και 2 από τους 4 άλλους παράγοντες για να τεθεί η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Ως κεντρική παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή του στομάχου, κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πολύ περισσότερο σε σχέση με τη συσσώρευση λίπους σε άλλες περιοχές του οργανισμού, όπως τους γλουτούς.

Στις γυναίκες από την Κίνα, η περιφέρεια μέσης 80εκ και πάνω θεωρείται κεντρική παχυσαρκία ενώ για τις καυκάσιες γυναίκες η περιφέρεια πρέπει να είναι πάνω από 88εκ σύμφωνα με τα κριτήρια του IDF 2006.

Για τους υπολοίπους παράγοντες κινδύνου, τα κριτήρια του IDF 2006 που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν:

  • Επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος >150mg/dl ή λήψη θεραπείας για υψηλά τριγλυκερίδια
  • HDL χοληστερόλη <50mg/dl ή λήψη θεραπείας για υψηλή LDL χοληστερόλη
  • Αρτηριακή πίεση >130/85 mmHg ή λήψη θεραπείας για υπέρταση
  • Επίπεδα γλυκόζης νηστείας >100mg/dl ή λήψη θεραπείας για διαβήτη

Η HDL χοληστερόλη βοηθά το αίμα να μεταφέρει την χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες. Η χαμηλή ποσότητα της συγκεκριμένης χοληστερόλης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας 100mg/dl αποτελούν πρώιμο σημείο διαβήτη, ο οποίος, με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μείζον Πρόβλημα Υγείας

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο JAMA και εξέτασε τον πληθυσμό των ΗΠΑ, σχεδόν το 35% των ενηλίκων και το 50% των ηλικιωμένων άνων των 60 ετών είχαν μεταβολικό σύνδρομο κατά τα έτη 2011-2012.

Η Δρ Τζοάν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια του The North American Menopause Society, δήλωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με το Endocrine Society, τα επίπεδα της βιταμίνης D στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πρέπει να είναι πάνω από 30ng/ml.

«Για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D προσφέρουν οφέλη στο καρδιαγγειακό και τις γνωστικές λειτουργίες πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα τυχαιποιημένων ελεγχομένων μελετών», κατέληξε η Πίνκερτον.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα