Σεμαγλουτίδη: Ένα Νέο Φάρμακο στην Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά της παχυσαρκίας παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Η νόσος αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο του 30 προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους ασθενείς, ενώ δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση, υπάρχουν δύο ακόμα επιλογές στη θεραπεία της παχυσαρκίας σήμερα. Αυτές είναι το βαριατρικό χειρουργείο και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνοδεύεται συχνά από επιπλοκές και ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, αυτά δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς, ενώ μπορεί να προκαλέσουν επίσης ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, ένα νέο φάρμακο για την παχυσαρκία το οποίο δοκιμάστηκε προσφάτως με επιτυχία σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, προσφέρει νέες ελπίδες στους ασθενείς. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το φάρμακο δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 2000 ενήλικες με παχυσαρκία σε 16 χώρες. Οι εθελοντές έλαβαν εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνα υπήρχε επίσης και μία ομάδα εθελοντών η οποία έλαβε placebo, ενώ και οι δύο ομάδες έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Στο τέλος της έρευνας, οι εθελοντές που έπαιρναν placebo είχαν καταφέρει να χάσουν ένα μικρό, αλλά κλινικά σημαντικό ποσοστό του σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, για τους εθελοντές που έπαιρναν σεμαγλουτίδη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Μετά από 68 εβδομάδες θεραπείας με το φάρμακο, το οποίο καταστέλλει την όρεξη μέσω των επιδράσεων που έχει στον εγκέφαλο, οι εθελοντές που έπαιρναν σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο το 14.9% του σωματικού τους βάρους. Μάλιστα, το 30% περίπου των εθελοντών σε αυτή την ομάδα έχασαν πάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη έχει σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που χρησιμοποιούνται σήμερα, με την αποτελεσματικότητά της να πλησιάζει μάλιστα αυτή του βαριατρικού χειρουργείου.

Οι συγγραφείς δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη σεμαγλουτίδη και υποστήριξαν ότι το φάρμακο θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Εκτός από την απώλεια βάρους, οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, σημείωσαν μείωση σε αρκετούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ενώ ανέφεραν και βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σίγουρα εντυπωσιακά, η χορήγηση της σεμαγλουτίδης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Αρκετοί ασθενείς που έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή (τόσο στην ομάδα της σεμαγλουτίδης όσο και στην ομάδα ελέγχου) παρουσίασαν ήπιες ή μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα ναυτία ή διάρροια. Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σχετικά ήπιες, έκαναν το 60% περίπου των εθελοντών που έπαιρναν το φάρμακο να εγκαταλείψουν την έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 5%.

Η σεμαγλουτίδη χορηγείται σήμερα ενέσιμα 1 φορά την εβδομάδα. Είναι προφανές ότι θα ήταν προτιμότερο να μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή χαπιού.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως μεταβλήθηκε το βάρος των εθελοντών μετά το πέρας της έρευνας όταν σταμάτησαν τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη. Μία εθελοντής, η οποία μίλησε στους The New York Times, υποστήριξε ότι το βάρος της άρχισε και πάλι να αυξάνεται μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Φαίνεται, επομένως, ότι αν και η σεμαγλουτίδη αποτελεί μία καλή επιλογή στην αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας, δεν είναι εξίσου χρήσιμη σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια παχυσαρκία. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μέσω διατροφής και άσκησης θα πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε προσπάθειας για απώλεια βάρους.

Μετά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τη σεμαγλουτίδη φαίνεται ότι θα φτάσει στην αγορά με αυτή την ένδειξη αρκετά γρήγορα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk η οποία παρασκευάζει και διαθέτει τη σεμαγλυοτίδη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα