Περιφέρεια Μέσης: Γιατί είναι Σημαντικότερη από το ΔΜΣ;

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, οι γιατροί πρέπει πάντοτε να εξετάζουν και την περιφέρεια της μέσης μαζί με το δείκτη μάζας σώματος (και όχι μόνο τον τελευταίο) κατά την εκτίμηση της υγείας, αλλά και του κινδύνου μακροπρόθεσμων επιπλοκών στους ασθενείς με υπερβαρία ή παχυσαρκία.

Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Endocrinology. Ο κύριος συγγραφέας του άρθρου ήταν ο Robert Ross, καθηγητής στο Queen’s University στο Οντάριο του Καναδά.

Στο άρθρο αυτό, ο Ross και οι συνεργάτες του αναδεικνύουν όλα τα δεδομένα που δείχνουν ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν αρκεί για να εκτιμηθούν οι καρδιομεταβολικοί κίνδυνοι από την παχυσαρκία.

Συνοψίζοντας «σαφή δεδομένα δεκαετιών», οι επιστήμονες ελπίζουν ότι «θα δείξουν στους γιατρούς ότι η περιφέρεια της μέσης πρέπει πάντοτε να συμπεριλαμβάνεται στην εκτίμηση και εξέταση των ασθενών με υπερβαρία ή παχυσαρκία».

Γιατί είναι Σημαντική η Περιφέρεια της Μέσης;

Οι έρευνες που εξετάστηκαν από τον Ross και τους συνεργάτες του δείχνουν ότι η περιφέρεια της μέσης αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα του σπλαγχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα διάφορα ζωτικά όργανα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα απειλητικό για την υγεία.

Δεύτερον, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η περιφέρεια της μέσης πρέπει να περιλαμβάνεται στις παγκόσμιες οδηγίες για την παρακολούθηση της παχυσαρκίας, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν κοιλιακή παχυσαρκία. Η χρησιμοποίηση μόνο του ΔΜΣ οδηγεί σε λανθασμένα αποτελέσματα και δεν μας δίνει την πραγματική εικόνα σχετικά με την τάση της παχυσαρκίας, πρόσθεσαν.

Τέλος, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η περιφέρεια της μέσης αποτελεί ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα για τον κίνδυνο θανάτου σε σχέση με το ΔΜΣ. Αυτό αποδίδεται προφανώς στο γεγονός ότι η περιφέρεια της μέσης μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των ασθενών που έχουν υψηλά ποσοστά σπλαγχνικού λίπους.

Κατά συνέπεια, «η περιφέρεια της μέσης πρέπει πάντοτε να εξετάζεται μαζί με το ΔΜΣ κατά την κλινική εξέταση ενός ασθενούς», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής Επηρεάζουν την Περιφέρεια της Μέσης

«Η μείωση της περιφέρειας μέσης έχει σχετιστεί με βελτίωση στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου με ή χωρίς απώλεια βάρους», έγραψαν οι επιστήμονες. Όπως πρόσθεσαν, «η περιφέρεια της μέσης μπορεί να μειωθεί με άσκηση και διατροφή».

Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παρακολουθούν την περιφέρεια της μέσης για να διαπιστώσουν αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν αποτέλεσμα, υποστήριξαν. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στο άρθρο τους, «η περιφέρεια της μέσης πρέπει να υπολογίζεται στο επίπεδο της λαγόνιας ακρολοφίας ή στο μέσο ανάμεσα στο τελευταίο πλευρό και τη λαγόνια ακρολοφία».

Το άρθρο των ερευνητών είναι ανοιχτό για το κοινό και περιέχει επίσης ένα σύνδεσμο με οδηγίες για τη διατήρηση μίας υγιούς περιφέρειας μέσης, καθώς και τρόπους υπολογισμού, αλλά και τα όρια για κάθε πληθυσμιακή ομάδα.

Οι Νέες Οδηγίες

Τέλος, οι επιστήμονες αμφισβήτησαν τις παρούσες οδηγίες οι οποίες θέτουν το όριο των 102εκ για τους άνδρες και των 88εκ για τις γυναίκες ανεξαρτήτως κατηγορίας ΔΜΣ.

Όπως τόνισαν ο Ross και οι συνεργάτες του, τα όρια πρέπει να είναι τα παρακάτω:

  • 80εκ για τις γυναίκες και 90εκ για τους άνδρες φυσιολογικού βάρους
  • 90εκ για τις γυναίκες και 100εκ για τους άνδρες με υπερβαρία
  • 105εκ για τις γυναίκες και 110εκ για τους άνδρες με παχυσαρκία Ι
  • 115εκ για τις γυναίκες και 125εκ για τους άνδρες με παχυσαρκία ΙΙ και ΙΙΙ

«Οι ασθενείς με μετρήσεις υψηλότερες από τις παραπάνω, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών στεφανιαίων συμβαμάτων», είπαν οι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι τα παραπάνω όρια αντιπροσωπεύουν υψηλότερο καρδιακό κίνδυνο σε κάθε κατηγορία ΔΜΣ.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε και επομένως «τα παραπάνω όρια πρέπει ιδανικά να τροποποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα των ασθενών».

«Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα εξετάσουν τους εκάστοτε πληθυσμούς», πρόσθεσε ο Ross.

«Η βασική οδηγία από το άρθρο μας είναι ότι η περιφέρεια της μέσης πρέπει να υπολογίζεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό για την εκτίμηση της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες που θα επηρεάσουν τη θεραπεία των ασθενών», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα