Νέα Προσέγγιση για την Αντιμετώπιση των Επιπλοκών του Διαβήτη

Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση για τις επιπλοκές του διαβήτη αναφέρεται σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Ο διαβήτης αποτελεί μία σοβαρή χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Στους διαβητικούς ασθενείς, η υπερβολική παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) από τα κύτταρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους ιστούς. Ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα γνωστό ως HIF-1 (hypoxia-inducible factor 1) φαίνεται ότι εμπλέκεται στην παραγωγή των ROS και επομένως αποτελεί πιθανό στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

«Η υποξία, μία κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται στους ιστούς, έχει ενοχοποιηθεί προσφάτως για διάφορες επιπλοκές του διαβήτη. Στην έρευνά μας εξερευνήσαμε αν η υπερβολική παραγωγή των ROS στους διαβητικούς ασθενείς προκαλείται από την περιορισμένη απόκριση στην υποξία λόγω αναστολής του HIF-1 από τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Xiao-Wei Zheng, από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Θέλοντας να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν 13 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 χωρίς ιστορικό καπνίσματος και μία ομάδα ελέγχου με 11 υγιείς εθελοντές. Όλοι οι παραπάνω εθελοντές εκτέθηκαν σε ήπια και διαλείπουσα υποξία 5 φορές σε διάστημα μίας ώρας. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές πριν και μετά την έκθεση στην υποξία τα οποία χρησιμοποίησαν για να εξετάσουν τις μεταβολές στα επίπεδα των ROS. Όπως διαπίστωσαν, η υποξία αύξησε τα επίπεδα των ROS στους διαβητικούς, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στους εθελοντές της ομάδας ελέγχου.

Καθώς η υποξία αυξάνει τα επίπεδα των ROS στους διαβητικού και το σύμπλεγμα βοηθά τα κύτταρα να ανταποκριθούν στην υποξία, η επιστημονική ομάδα σκέφτηκε ότι η καταστολή του HIF-1 πιθανώς εμπλέκεται στην υπερβολική παραγωγή των ROS. Προκειμένου να εξετάσουν την παραπάνω θεωρία, οι επιστήμονες εξερεύνησαν περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στο HIF-1, τα επίπεδα της γλυκόζης και την παραγωγή των ROS σε κύτταρα που απομονώθηκαν από μοντέλα ποντικών με διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης καταστέλλουν το HIF-1 τόσο στα υποξικά κύτταρα όσο και στους νεφρούς των ποντικών μέσω ενός μηχανισμού που βασίζεται στα ένζυμα HIF προλυλ-υδροξυλάσες (PHDs). Η καταστολή του HIF-1 ήταν αυτή που αύξησε την παραγωγή των ROS.

Τέλος, η επιστημονική ομάδα έδειξε ότι η επαναφορά της λειτουργίας του HIF-1 στα ποντίκια μπορεί να μειώσει την υπερβολική παραγωγή των ROS, προστατεύοντας έτσι τους νεφρικούς ιστούς των ποντικών.

«Δείξαμε ότι η καταστολή του HIF-1 παίζει κεντρικό ρόλο στην υπερβολική παραγωγή των ROS καθώς και τις βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στους ιστούς και επομένως αποτελεί πιθανό στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών. Προσφάτως εγκρίθηκε ο πρώτος αναστολέας των PHD για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, τότε αντίστοιχοι αναστολείς θα μπορούν ίσως να χρησιμοποιηθούν και στην αντιμετώπιση του διαβήτη», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Artem Podrez / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα