Μεσογειακή Δίαιτα: Νέα Αντικειμενική Εξέταση Δείχνει ότι Μειώνει τον Κίνδυνο Διαβήτη

Μία επιστημονική ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε μία νέα εξέταση αίματος η οποία μπορεί να διαπιστώσει αν ένας άνθρωπος ακολουθεί τη Μεσογειακή δίαιτα ή όχι. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την εξέταση αυτή οι επιστήμονες έδειξαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί πράγματι να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό PLOS Medicine.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, στις έρευνες αυτές δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί αν οι εθελοντές που υποστήριζαν ότι κάνουν τη δίαιτα αυτή, πράγματι ακολουθούσαν τις οδηγίες της. Κατά συνέπεια, καμία έρευνα δεν είχε καταφέρει να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και το διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας αντικειμενικούς δείκτες.

Οι επιστήμονες της νέας έρευνας προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο η οποία εξετάζει τα επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών του αίματος που παρουσιάζουν συγκεκριμένες μεταβολές όταν κάποιος ακολουθεί τη Μεσογειακή δίαιτα.

Στην εξέταση αυτή υπολογίζονται τα επίπεδα 24 λιπαρών οξέων καθώς και 5 καροτινοειδών στο αίμα από τα οποία προκύπτει ένα σκορ βιοδεικτών. Το σκορ αυτό, σύμφωνα με την ομάδα, μπορεί να δείξει κατά πόσο ένα άτομο ακολουθεί τη Μεσογειακή δίαιτα ή όχι.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή την εξέταση σε 340.234 εθελοντές από 8 Ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 9.453 διαγνώστηκαν τελικά με διαβήτη κατά τη διάρκεια της έρευνας. Χρησιμοποιώντας μία ομάδα ελέγχου με 12.749 εθελοντές από το παραπάνω δείγμα, οι οποίοι δεν εμφάνισαν τελικά διαβήτη, οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν περισσότερο τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Για να έχουν καλύτερο μέτρο σύγκρισης, οι επιστήμονες ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές να αναφέρουν μόνοι τους τη διατροφή τους και ακολούθως εξέτασαν ξανά αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η σύνδεση που παρατηρήθηκε από τις αναφορές των ασθενών ήταν ασθενέστερη σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε με την εξέταση της ομάδας. Επομένως, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν καταφέρει να αναδείξουν επαρκώς τη σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και το διαβήτη τύπου 2.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, η ομάδα υποστήριξε ότι ακόμα και η μέτρια συμμόρφωση με τις οδηγίες της Μεσογειακής δίαιτας μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εκτιμήσουν πιο λεπτομερώς την ειδικότητα της εξέτασης που ανέπτυξε η ομάδα για τη Μεσογειακή δίαιτα.

«Η έρευνά μας συνδυάζει πληροφορίες από μία κλινική δοκιμή και ένα μεγάλο δείγμα εθελοντών και δείχνει ότι είναι δυνατό να αναπτύξουμε αντικειμενικούς δείκτες για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες μίας δίαιτας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Jill Wellington

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα