Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαφορετικών Παθήσεων στους Άνδρες και τις Γυναίκες

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πλέον κοινές νόσους παγκοσμίως σήμερα. Το μεταβολικό αυτό νόσημα αυξάνει τον κίνδυνο για μία σειρά παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων, αλλά και άλλων νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία διαφέρει ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μία σειρά άλλες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics.

«Είναι προφανές ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την υγεία και τα ποσοστά της νόσου αυξάνονται παγκοσμίως. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η κατανομή του λίπους έχουν συνδεθεί με καρδιομεταβολικά νοσήματα και θάνατο σε έρευνες παρατήρησης», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

«Ωστόσο», όπως πρόσθεσαν, «οι παραπάνω συνδέσεις δεν έχουν εξεταστεί αναφορικά με το φύλο. Επίσης δεν έχει εξεταστεί ο ρόλος της παχυσαρκίας στον κίνδυνο άλλων αιτιών θανάτου εκτός από τα παραπάνω καρδιομεταβολικά νοσήματα».

Οι Γυναίκες Αντιμετωπίζουν Υψηλότερο Κίνδυνο Διαβήτη

Για την έρευνά τους, η Dr Jenny Censin και οι συνεργάτες της ανέλυσαν γενετικά δεδομένα, καθώς και τρία διαφορετικά μέτρα παχυσαρκίας σε ένα δείγμα 228.466 γυναικών και 195.041 ανδρών.

Τα μέτρα της παχυσαρκίας ήταν: ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η αναλογία μέσης/ισχίων και η αναλογία μέσης/ισχίων μετά από προσαρμογή για τον ΔΜΣ. Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μέσω του UK Biobank.

Στην ανάλυσή τους, η Dr Censin και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μίας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, η χρόνια ηπατική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από το διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους παχύσαρκους άνδρες. Αντίστοιχα, οι άνδρες με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και χρόνιας νεφρικής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το περιττό σωματικό βάρος είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές παθήσεις στα δύο φύλα», είπε η Dr Censin.

Τα ευρήματα της μελέτης, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θεωρία ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά αρκετών άλλων παθήσεων.

«Αν αναλογιστούμε τον αριθμό των παθήσεων που επηρεάζονται από την παχυσαρκία, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνουν παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για να περιοριστούν τα ποσοστά της σοβαρής αυτής νόσου», κατέληξε ο Michael Holmes, ένας επιστήμονας που είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα