Η Διάγνωση του Διαβήτη πριν τα 40 Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου από Καρδιαγγειακά Αίτια

Τα άτομα ηλικίας κάτων των 40 ετών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν ή να καταλήξουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τα άτομα ίδιας ηλικίας που δεν έχουν διαβήτη. Ο κίνδυνος αυτός ήταν επίσης υψηλότερος στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Circulation, το επιστημονικό περιοδικό του American Heart Association.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, παρουσίαζε μείωση μετά την ηλικία των 80 ετών και ήταν ίσος με αυτόν των ατόμων ίδιας ηλικίας χωρίς διαβήτη.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι διαφορές στον αυξημένο κίνδυνο τον παθήσεων που σχετίζονται με το διαβήτη συνδέονται με την ηλικία διάγνωσης της νόσου», είπε ο Ναβίντ Σατάρ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σταθερά στις ανεπτυγμένες χώρες και τους νεαρούς ενήλικες τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συγκρίνει τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε ασθενείς με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 και προσαρμογή του κινδύνου αυτού ανάλογα με τη διάρκεια που ο ασθενής πάσχει από τη νόσο. Ο τελευταίος θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Swedish National Diabetes Registry, οι ερευνητές εξέτασαν 318.083 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και 1.575.108 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, από το 1998 μέχρι το 2013 για την παρουσία καρδιακών νόσων. Οι θάνατοι ως αποτέλεσμα καρδιακών παθήσεων ή άλλων αιτίων εξετάστηκαν για τα έτη 1998-2014.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον κίνδυνο κάθε εθελοντή να παρουσιάσει καρδιακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νοσηλεία από καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή άλλες παθήσεις.

Σε μία διάρκεια παρακολούθησης 2,5 ετών κατά μέσο όρο, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 με αυτά της ομάδας ελέγχου και διαπίστωσαν ότι:

  • Οι εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.
  • Οι γυναίκες είχαν γενικά αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τους άνδρες στις περισσότερες κατηγορίες.
  • Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων και θανάτου μειωνόταν σταδιακά όσο αυξανόταν η ηλικία διάγνωσης.

«Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου σε νεαρούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ιδιαίτερα στις γυναίκες», είπε ο Σατάρ. «Επίσης για τους ασθενείς άνω των 80 ετών δεν χρειάζεται υπερβολική ανησυχία εκτός αν υπάρχουν συμπτώματα. Επιπλέον, η δουλειά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει τους μεσήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έτσι ώστε να καθυστερήσει η εμφάνιση του διαβήτη».

Βιβλιογραφία: American Heart Association

Φωτογραφία: www.MedicalGraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα