Γιατί οι Γυναίκες Κινδυνεύουν Περισσότερο από τις Αγγειακές Επιπλοκές του Διαβήτη;

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τις αγγειακές επιποκές του διαβήτη σε σχέση με τους άνδρες και το χάσμα αυτό αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Η καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται 15 χρόνια νωρίτερα στους διαβητικούς και αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στις γυναίκες, η σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο αριθμός των θανάτων που αποδίδεται στο διαβήτη παγκοσμίως είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (2.1 έναντι 1.8 εκατομμύρια ετησίως), με τη διαφορά αυτή να αποδίδεται στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιαγγειακής νόσου και είναι αυτή που οδηγεί συχνότερα στο θάνατο. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν 1.8 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οι διαβητικοί άνδρες έχουν 1.48 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους υγιείς.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια, μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμούς, αποτελεί τη συχνότερη εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η συχνότητά της είναι 1.8 φορές υψηλότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικές γυναίκες έχουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με αυτές που δεν έχουν διαβήτη, ενώ οι διαβητικοί άνδρες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους υγιείς.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη αρκετές έρευνες που προσπαθούν να εξηγήσουν τις παραπάνω διαφορές. Ένας πιθανός λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας είναι ότι μία συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι συχνότερη στις γυναίκες, ενώ εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα και στους ασθενείς με διαβήτη. Η μορφή αυτή είναι η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, κατάσταση κατά την οποία η καρδιά διατηρεί την ικανότητα άντλησης του αίματος, ωστόσο έχει αυξημένη ακαμψία γεγονός που δυσκολεύει τη χαλάρωση μετά από μία σύσπαση.

Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης του διαβήτη. Μετά την εμφάνιση του διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν ενέργειες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Joline Beulens, από το Amsterdam University Medical Centre, δήλωσε:

«Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας σήμερα έχουν οδηγήσει στα αντίστοιχη αύξηση στα περιστατικά του διαβήτη. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία νόσος που αποτελεί απόρροια του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για το διαβήτη. Αν δεν επαρκούν για να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, τότε χορηγούμε φάρμακα ως θεραπεία δεύτερης γραμμής».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του European Society of Cardiology οι ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη πρέπει να:

  • Σταματήσουν το κάπνισμα
  • Περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων για να μειωθεί το σωματικό τους βάρος
  • Υιοθετήσουν μία Μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς για νε μειωθεί ο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων
  • Αποφεύγουν το αλκοόλ
  • Κάνουν μέτρια ή έντονη άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, εκτός αν έχουν ισχυρές αντενδείξεις

Όπως πρόσθεσε η Beulens, «οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από διαβήτη. Υπάρχει άμεση ανάγκη για έγκαιρες διαγνώσεις και κατάλληλη αντιμετώπιση έτσι ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών».

Φωτογραφία: Miguel Á. Padriñán

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα