Διαβήτης Τύπου 2: Σοβαρότερες οι Επιπτώσεις της Νόσου στις Γυναίκες Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου από το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 5.3 χρόνια κατά μέσο όρο στις γυναίκες και κατά 4.5 χρόνια στους άνδρες συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Άλλοι παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη ήταν:

  • Το ιστορικό καπνίσματος (101% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η ηλικία διάγνωσης κάτω των 65 (56% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η διάρκεια νόσησης από διαβήτη πάνω από 10 χρόνια (21% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η διαμονή σε περιοχή που δεν έχει πρόσβαση σε δομές υγείας (28% αυξημένος κίνδυνος)

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, αν και σήμερα οι αρνητικές επιδράσεις της νόσου έχουν περιοριστεί καθώς έχουμε πρόσβαση σε καλύτερες θεραπείες», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 η διάρκεια ζωής περιορίζεται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, ενώ και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος», πρόσθεσαν.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε που αποδίδεται η παραπάνω διαφορά, ωστόσο η ομάδα υποστήριξε ότι πιθανώς συνδέεται με τα λιπίδια και ιδιαίτερα με τους υποδοχείς της LDL. Ακόμη, δεν αποκλείεται οι γυναίκες να έχουν μειωμένη πρόσβαση σε διάφορα φάρμακα για το διαβήτη. Η έρευνα παρατήρησε ότι οι γυναίκες παίρνουν σπανιότερα αναστολείς του SGLT2 σε σχέση με τους άνδρες, ενώ συμμορφώνονται σπανιότερα και με τις θεραπείες που θα χορηγήσει ο γιατρός.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα θα πρέπει να εξεταστούν περισσότερο από μελλοντικές μελέτες», όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Εκτός από το φύλο, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου. Συγκεκριμένα, αυτοί που διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν την ηλικία των 65 είχαν κατά μέσο όρο 8.2 χρόνια μειωμένη διάρκεια ζωής, ενώ αυτοί που διαγνώστηκαν μετά τα 65 είχαν 1.8 χρόνια. Η διάγνωση του διαβήτη πριν από 10 χρόνια ή περισσότερο συνδέθηκε με 4.9 λιγότερα χρόνια ζωής, ενώ σε αυτούς που διαγνώστηκαν εντός των 10 ετών ήταν 4 χρόνια.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, ωστόσο ήταν το κάπνισμα. Στους καπνιστές, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 μείωνε τη διάρκεια ζωής κατά 10.2 χρόνια, ενώ στους μη καπνιστές κατά 2.7 χρόνια.

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς να αποφεύγουν το κάπνισμα σε κάθε περίπτωση.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από το 2010 μέχρι το 2020 για ασθενείς που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνολικά 11.335 ασθενείς εξετάστηκαν στη μελέτη, εκ των οποίων οι 5.540 διαγνώστηκαν με διαβήτη και οι 3.921 κατέληξαν. Η μέση ηλικία διάγνωσης του διαβήτη ήταν τα 57.8 χρόνια ζωής, ενώ η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 78.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα