Μπορεί το Τσάι να Προστατεύσει από το Διαβήτη Τύπου 2;

Μία νέα συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που εξέτασε 19 έρευνες με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές από 8 χώρες διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι παρατηρήσεις της ανάλυσης, οι οποίες παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes, δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων ποτηριών τσαγιού την ημέρα συνδέεται με 17% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα 10 χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δείχνουν ότι κάτι τόσο απλό όσο η κατανάλωση τεσσάρων ποτηριών τσάι την ημέρα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», αναφέρουν οι συγγραφείς από το University of Science and Technology της Κίνας.

Αν και είναι γνωστό ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προσφέρει μία σειρά οφέλη για την υγεία, χάρη στις διάφορες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ουσίες που περιέχει το τσάι, η σύνδεση ανάμεσα στο τσάι και τον διαβήτη τύπου 2 δεν είχε εξερευνηθεί μέχρι σήμερα. Όλες οι προηγούμενες μελέτες με αυτό το τελικό σημείο δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα.

Προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες έκαναν μία μελέτη στην οποία εξετάστηκε η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αρχικά, η επιστημονική ομάδα εξέτασε ένα δείγμα 5.199 ενηλίκων χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι συμμετείχαν στο China Health and Nutrition Survey (CHNS). Η παραπάνω βάση δεδομένων έχει πληροφορίες για την υγεία εθελοντών από 9 επαρχίες της Κίνας και είχε ξεκινήσει το 1997.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τη διατροφή, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η φυσική άσκηση, το ιστορικό καπνίσματος και το ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ. Συνολικά 2.379 εθελοντές (46%) ανέφεραν ότι έπιναν τσάι, ενώ στο τέλος της έρευνας περίπου το 10% του συνολικού δείγματος (522 εθελοντές) παρουσίασε διαβήτη τύπου 2.

Μετά την προσαρμογή που έγινε για παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσική άσκηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπιναν τσάι είχαν παρόμοιο κίνδυνο με παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 με αυτούς που δεν έπιναν το συγκεκριμένο ρόφημα. Τα αποτελέσματα μάλιστα δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά όταν έγινε προσαρμογή για την ηλικία και το φύλο ή όταν εξαιρέθηκαν οι εθελοντές που εμφάνισαν διαβήτη τα πρώτα 3 χρόνια.

Στο επόμενο κομμάτι της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν μία συστηματική μελέτη στην οποία εξέτασαν όλες τις έρευνες που είχαν ασχοληθεί με τη σύνδεση ανάμεσα στο τσάι και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. Συνολικά, εξετάστηκαν 19 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.076.311 εθελοντές από 8 χώρες.

Στις αναλύσεις τους οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις πιθανές επιδράσεις των διαφόρων ειδών τσαγιού (πράσινο, μαύρο, Oolong), της συχνότητας κατανάλωσης (λιγότερο από 1 ποτήρι/ημέρα, 1-3 ποτήρια/ημέρα και 4 ή περισσότερα ποτήρια/ημέρα), του φύλου των εθελοντών και του τόπου κατοικίας (Ευρώπη, Αμερική ή Ασία) στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, η ανάλυση διαπίστωσε ότι υπάρχει γραμμική σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με κάτι επιπλέον ποτήρι να μειώνει τον κίνδυνο κατά 1% περισσότερο.

Συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν τσάι, οι εθελοντές που έπιναν 1-3 ποτήρια τσάι την ημέρα είχαν 4% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ αυτοί που έπιναν 4 ή περισσότερα ποτήρια είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο.

Η σύνδεση αυτή μάλιστα διατηρήθηκε ανεξαρτήτως του είδους τσαγιού, του φύλου των εθελοντών ή του τόπου κατοικίας, γεγονός που δείχνει ότι η ποσότητα του τσαγιού είναι ο παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη.

«Αν και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν και νέες έρευνες προκειμένου να εξεταστούν οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι η κατανάλωση τσαγιού σε υψηλές δόσεις μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο διαβήτη», αναφέρει η ομάδα.

«Πιθανώς ορισμένα συστατικά του τσαγιού, όπως οι πολυφαινόλες, μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ωστόσο χρειάζονται σημαντικές ποσότητες προκειμένου να παρατηρήσουμε οφέλη. Το γεγονός αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί η δική μας μελέτη δεν παρατήρησε οφέλη, καθώς εξετάσαμε μόνο χαμηλές ποσότητες κατανάλωσης τσαγιού», πρόσθεσαν.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η μελέτη τους ήταν έρευνα παρατήρησης και επομένως δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Φωτογραφία: Maria Tyutina

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα