Μπορεί ο Διαβήτης να Ενοχοποιείται για τις Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις;

Αρκετοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή 2 αναπτύσσουν μειωμένη ανοσία μετά από διάφορες λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Πριν από λίγες ημέρες, μία νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας έδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των διαβητικών ασθενών έχει χαμηλότερα επίπεδα του αντιμικροβιακού πεπτιδίου ψωριασίνη, μίας ουσίας που βρίσκεται στον κυτταρικό φραγμό του ουροποιητικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ο διαβήτης είμαι μία χρόνια νόσος που συνδέεται με την ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει την απορρόφηση της γλυκόζης. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός παράγει πολύ χαμηλές ποσότητες ινσουλίνης, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 τα κύτταρα έχουν μειωμένη ευαισθησία στην ορμόνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης είναι μία νόσος που επηρεάζει την υγεία με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε αρκετούς ασθενείς περιορίζεται η δράση του συστήματος της φυσικής ανοσίας, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από διάφορες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι ουρολοιμώξεις από την E. coli. Στους διαβητικούς ασθενείς, οι παραπάνω λοιμώξεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε σήψη, η οποία ξεκινά από το ουροποιητικό σύστημα.

Ένα Φυσικό Αντιβιοτικό

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska εξερεύνησαν στην έρευνά τους αν τα επίπεδα της γλυκόζης στους διαβητικούς συνδέονται με την ψωριασίνη, ένα φυσικό αντιβιοτικό που ανήκει στο σύστημα της φυσικής ανοσίας.

Εξετάζοντας ούρα, κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος και δείγματα αίματος από ασθενείς, οι επιστήμονες εκτίμησαν τα επίπεδα της ψωριασίνης, καθώς και άλλων πεπτιδίων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου στο ουροποιητικό σύστημα. Ακολούθως επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους σε πειραματόζωα, καθώς και σε κύτταρα από την ουροδόχο κύστη ασθενών με ή χωρίς ουρολοιμώξεις.

«Παρατηρήσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να περιορίσουν τα επίπεδα της ψωριασίνης. Ως αποτέλεσμα, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψωριασίνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία τους στις λοιμώξεις», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η Θεραπεία με Οιστρογόνα Μειώνει τον Πληθυσμό των Βακτηρίων

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης είχε παρατηρήσει σε προηγούμενες έρευνές της ότι η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί να επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του ουροποιητικού τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους εθελοντές, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Κατά συνέπεια, στο επόμενο κομμάτι της έρευνας, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν η χορήγηση οιστρογόνων μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και στους διαβητικούς. Όπως παρατήρησαν, τα οιστρογόνα ενίσχυσαν τα επίπεδα της ψωριασίνης, περιορίζοντας παράλληλα τους πληθυσμούς των βακτηρίων, γεγονός που δείχνει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφέρει οφέλη στους διαβητικούς.

«Στο μέλλον σκοπεύουμε να εξετάσουμε βαθύτερα τους μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στους διαβητικούς», καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα