Ουρική Αρθρίτιδα: Πώς Επηρεάζεται ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος από τις Εξάρσεις της Νόσου;

Οι εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου για τους επόμενους 2 μήνες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

Εξετάζοντας ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα από τη Μεγάλη Βρετανία, οι επιστήμονες της έρευνας παρατήρησαν ότι τα ποσοστά των καρδιαγγειακών συμβαμάτων ήταν 89% αυξημένα τις πρώτες 60 ημέρες μετά από μία έξαρση της νόσου.

Το ποσοστό αυτό περιορίστηκε τελικά στο 29% 6 μήνες μετά την έξαρση της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες από μία βάση δεδομένων αναδρομικά και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, οι παρατηρήσεις της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, όπως υποστήριξαν οι Jeffrey L. Anderson, MD και Kirk U. Knowlton, MD σε ένα άρθρο που συνόδευσε τη μελέτη.

«Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους σχετικά με τη σημαντικότητα των παραγόντων του τρόπου ζωής στην καρδιαγγειακή νόσο. Η υγιεινή διατροφή, οι στατίνες, το αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η χρήση αντιθρομβωτικών φαρμάκων είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι Anderson και Knowlton υποστήριξαν επίσης ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί και η παθολογία της ουρικής αρθρίτιδας. Η διατροφή και οι παρεμβάσεις για τη μείωση του ουρικού οξέος αποτελούν τις καλύτερες προσεγγίσεις για τον περιορισμό των εξάρσεων της νόσου, όπως τόνισαν.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση Clinical Practice Research Datalink της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία περιέχει πληροφορίες για κάθε ασθενή που λαμβάνει θεραπεία στο σύστημα υγείας της χώρας. Από τους παραπάνω ασθενείς ξεχώρισαν 10.475 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα και ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, τους οποίους και αντιστοίχησαν με 52.099 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, αλλά χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 77 χρόνια και το 70% ήταν άνδρες.

«Οι ασθενείς που παρουσίασαν καρδιαγγειακά συμβάματα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας στο ιστορικό τους 0-60 ημέρες πριν το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εξάρσεων ήταν 2% στους ασθενείς που παρουσίασαν καρδιαγγειακά συμβάματα και 1.4% στην ομάδα ελέγχου.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.421 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα και ιστορικό καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Όπως παρατήρησε η ομάδα, οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν συχνότερα εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας στο διάστημα των 60 ημερών πριν το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, παρά 60 ημέρες μετά.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, στις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να αυξηθούν οι δείκτες φλεγμονής και ιδιαίτερα αυτοί που σχετίζονται με τα ουδετερόφιλα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα ρήξης των αθηροσκληρωτικών πλακών.

«Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μία έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Tara Winstead

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα