Οι Στατίνες Δεν Επηρεάζουν τη Μνήμη στην Τρίτη Ηλικία

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη χρήση στατινών και την έκπτωση της μνήμης. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μίας έρευνας που εξέτασε τις επιδράσεις των φαρμάκων αυτών σε ένα πληθυσμό περίπου 1000 ηλικιωμένων σε ένα διάστημα 6 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Garvan Institute of Medical Research και το University of New South Wales στην Αυστραλία.

«Σε ένα διάστημα 6 ετών δεν παρατηρήσαμε διαφορά στο ρυθμό έκπτωσης της μνήμης ή των γνωστικών λειτουργιών συνολικά ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν και αυτούς που δεν έπαιρναν στατίνες», έγραψαν οι ερευνητές στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Όπως φαίνεται, μάλιστα, οι στατίνες μπορεί να προστατεύουν ορισμένους ασθενείς από την έκπτωση της μνήμης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανάμεσα στους ασθενείς που είχαν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αυτοί που έπαιρναν στατίνες είχαν μικρότερο ρυθμό έκπτωσης της μνήμης και της σκέψης σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα καθησυχάσουν τους ασθενείς που έχουν θορυβηθεί μετά τις αναφορές έκπτωσης γνωστικών λειτουργιών από μεμονωμένα περιστατικά ασθενών που έπαιρναν στατίνες.

«Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που παρατηρήθηκε στα παραπάνω case reports», είπε η Katherine Samaras, συγγραφέας της έρευνας και καθηγήτρια στο Garvan Institute.

Τα Αποτελέσματα Καθησυχάζουν

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Perminder Sachdev, καθηγητής νευροψυχιατρικής στο UNSW.

Όπως δήλωσε, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η χρήση των στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες στη μνήμη».

Ο Dr Sachdev τόνισε, ωστόσο, ότι καθώς η μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα πέραν αμφιβολίας.

«Όλο και περισσότερα δεδομένα έρχονται στο φως που δείχνουν ότι οι στατίνες είναι ασφαλείς για τον εγκέφαλο και οι ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακα αυτά για τις επιδράσεις τους στη χοληστερόλη δεν πρέπει να ανησυχούν», πρόσθεσε.

Οι στατίνες αποτελούν μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες φαρμάκων σήμερα. Από τη δεκατία του 1990, οι γιατροί χορηγούν τα φάρμακα αυτά για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου και της υψηλής χοληστερόλης με σκοπό να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Samaras δήλωσε ότι σχεδόν το 50% των ασθενών δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, κυρίως εξ’αιτίας της ανηχυσίας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών.

«Κάναμε την πιο λεπτομερή ανάλυση στις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων που παίρνουν στατίνες και δεν διαπιστώσαμε σύνδεση ανάμεσα στα φάρμακα αυτά και την έκπτωση της μνήμης», δήλωσε.

Καμία Σύνδεση με Ταχύτερη Έκπτωση της Μνήμης ή των Γνωστικών Λειτουργιών

Για τη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Sydney Memory and Ageing Study.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1037 εθελοντές από το Σίδνεϊ. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε το 2005, εποχή κατά την οποία οι εθελοντές δεν είχαν άνοια και η ηλικία τους ήταν από 70 έως 90 ετών.

Σε ένα διάστημα 6 ετών, οι εθελοντές έκαναν 13 διαφορετικές εξετάσεις για την εκτίμηση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών. Έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθούν οι όποιες αλλαγές στον εγκέφαλο.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το βάρος, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στην ταχύτητα έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών ή της μνήμης ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν και αυτούς που δεν έπαιρναν στατίνες.

«Δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στον εγκεφαλικό όγκο ανάμεσα στις δύο ομάδες», είπε η Samaras.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν επιβράδυνση του ρυθμού έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών στους ασθενείς που έπαιρναν στατίνες και είχαν καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο υγιής μεταβολισμός για την εγκεφαλική λειτουργία. Οι ασθενείς δεν έχουν λόγο να ανησυχούν πλέον για τις στατίνες και πρέπει να λαμβάνουν  τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρούς τους», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα