Οι Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εμφράγματος

Οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχουν σχεδόν 12 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, σημαντικότερες από τις οποίες είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, χαρακτηρίζονται από χρόνια ή υποτροπιάζουσα φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αν και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η πιθανότητα για την νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, όπως δήλωσε η ερευνητική ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Inflammatory Bowel Diseases.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία παγκόσμια βάση δεδομένων με περισσότερα από 29 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων 132.000 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και 159.000 με νόσο του Crohn.

Στη διάρκεια των 5 ετών της έρευνας, οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν 25% αυξημένο πιθανότητα να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με αυτούς που δεν έπασχαν από τη νόσο.

«Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μαχαζαρίν Τζινουάλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβλαντ στο Οχάιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για καρδιακούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Η θεραπεία των παραγόντων κινδύνου και ο περιορισμός των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, είπε ο Τζινουάλα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 3.3% των εθελοντών χωρίς φλεγμονώδη νόσο του εντέρου παρουσίασε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα ποσοστά για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn ήταν 6.7% και 8.8% αντίστοιχα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου παρατηρήθηκε στα πιο νεαρά άτομα. Συγκεκριμένα οι ασθενείς ηλικίας 30-34 ετών είχαν 12 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας χωρίς φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως παρατήρησε η έρευνα.

Το ποσοστό αυτό μετά την ηλικία αυτή παρουσίασε σταδιακή μείωση με αποτέλεσμα στην ηλικία των 65 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου να είναι μόλις 2 φορές αυξημένος σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη νόσο.

Είναι πιθανό η χρόνια φλεγμονή στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου να οδηγεί σε πήξη του αίματος και περισσότερου αρτηριακούς θρόμβους, οι οποίοι οδηγούν σε έμφραγματ ου μυοκαρδίου, είπε ο Δρ Μιγκέλ Ρεγκέιρο, ένας επσιτήμονας που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πιθανώς προκαλεί έμφραγμα του μυοκαρδίου εμμέσως, λόγω της απόκρισης του οργανισμού στη φλεγμονή», είπε ο Ρεγκέιρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, είπε ο Δρ Γκιλαάντ Κάπλαν από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

«Είναι επομένως σημαντικό για τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μιλώντας με τον γιατρό τους για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου», είπε ο Κάπλαν, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα. Αυτό περιλαμβάνει μία υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης καθώς και ρύθμιση του διαβήτη.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα