Οι Ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου

Οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, όπως παρατήρησε μία μεγάλη τόσο σε μέγεθος όσο και διάρκεια μελέτη από τη Νορβηγία. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς κινδυνεύουν μάλιστα περισσότερο από τους καρκίνους του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στους γιατρούς και τους ασθενείς τον παραπάνω κίνδυνο», είπε η επικεφαλής της έρευνας Νίνα Γκρίτεν Τόρκιλντσεν από το Πανεπιστήμιο του Haukeland στη Νορβηγία.

«Συχνά οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αγνοούν την πιθανότητα οι ασθενείς αυτοί να πάσχουν επίσης από καρκίνο, με αποτέλεσμα να αποδίδουν τα συμπτώματα του τελευταίου στην πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η ίδια.

Όπως πρόσθεσε, η καθυστέρηση στη διάγνωση του καρκίνου σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να επηρεάσει τόσο τις θεραπευτικές επιλογές όσο και τα ποσοστά επιβίωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η παρατήρηση ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συνολικά σε σχέση με τα αδέρφια τους, καθώς τα ποσοστά καρκίνων του αίματος στα τελευταία ήταν υψηλότερα.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Congress of the European Academy of Neurology (EAN) 2019.

14% Αυξημένος Κίνδυνος

Χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές μελέτες από το Norwegian MS Registry, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν γεννηθεί από το 1930 μέχρι το 1979. Στη συνέχεια διασταύρωσαν τα δεδομένα αυτά με πληροφορίες από το Norwegian Cancer Registry.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 6.883 ασθενείς, 8.918 από τα αδέρφια τους και 37.919 υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Σε μία διάρκεια παρακολούθησης 65 ετών (από το 1952 που ξεκίνησε το Cancer Registry, μέχρι το 2017), ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου μεταξύ των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν 14% αυξημένος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Τα υψηλότερα ποσοστά αφορούσαν κυρίως καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων λεμφώματα και λευχαιμίες (66% αυξημένος κίνδυνος), καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος (51% αυξημένος κίνδυνος) και καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (52% αυξημένος κίνδυνος).

Η σύνδεση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Γκρούτεν Τόρκιλντσεν, το γεγονός αυτό αποδίδεται στον μικρό αριθμό των ανδρών εθελοντών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί εν μέρει εξήγηση για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

«Προηγούμενες έρευνες στη Νορβηγία είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της Νορβηγίας, επομένως αυτό μπορεί να αποτελεί εξήγηση για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος», είπε η Γκρούτεν Τόρκιλντσεν.

Ορισμένοι καρκίνοι του ΚΝΣ μπορεί επίσης να αποδίδονται σε ένα πλεονέκτημα «επιβίωσης» πρόσθεσε.

«Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κάνουν συχνά μαγνητική τομογραφία, επομένως οι μορφές αυτές του καρκίνου μπορεί να ανιχνευθούν ταχύτερα, ενώ τα άτομα του γενικού πληθυσμού περιμένουν συνήθως να εμφανιστούν συμπτώματα για να πάνε στο γιατρό», συμπλήρωσε.

Η φλεγμονή, ένα χαρακτηριστικό σημείο της πολλαπλής σκλήρυνσης, πιθανώς συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου των μηνίγγων, σημείωσε η Τόρκιλντσεν.

Καρκίνοι του Αίματος

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν τους υποτύπους της πολλαπλής σκλήρυνσης, σημείωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου κατανέμεται εξίσου σε αυτούς. «Όλοι οι τύποι περιλαμβάνουν τις ίδιες φλεγμονώδεις διαδικασίες», είπε η Τόρκιλντσεν.

Ελάχιστοι ασθενείς από αυτούς που εξέτασε η μελέτη είχαν πρωτοπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές θέλουν στο μέλλον να εξετάσουν τον κίνδυνο καρκίνου σε ασθενείς με άλλες αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μία άλλη παρατήρησης της έρευνας ήταν ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως προαναφέρθηκε, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου συνολικά σε σχέση με τα αδέρφια τους (8% μειωμένος κίνδυνος). Το εύρημα αυτό συνδέεται κυρίως με τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του αίματος στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με τα αδέρφια τους (45% μειωμένος κίνδυνος).

Αν και μία προηγούμενη μελέτη από τη Σουηδία είχε διαπιστώσει ότι τα ποσοστά καρκίνων του αίματος είναι αυξημένα στους πατέρες των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, «αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε διαφοροποίηση σε συγγενείς της ίδιας γενιάς», είπε η Τόρκιλντσεν. «Θα επεκτείνουμε τη μελέτη μας σε μελλοντικές έρευνες για να εξετάσουμε καλύτερα τους καρκίνους του αίματος».

Η παρούσα μελέτη ήταν μοναδική με διάφορους τρόπους, όπως το γεγονός ότι ήταν έρευνα παρατήρησης, είχε δύο ομάδες ελέγχου και μεγάλη διάρκεια παρακολούθησης.

Μετά το πέρας της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, αρκετοί παρευρισκόμενοι επιστήμονες ρώτησαν αν οι ερευνητές είχαν εξετάσει την επίδραση των θεραπειών για την πολλαπλή σκλήρυνση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα», είπε η Γκρούτεν Τόρκιλντσεν.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα