Ο Ρόλος του Εντερικού Μικροβιώματος στην Ινομυαλγία

Μία νέα έρευνα που εξέτασε γυναίκες με ινομυαλγία και υγιείς εθελοντές κατάφερε για πρώτη φορά να συνδέσει συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου με τη νόσο και τη συμπτωματολογία της. Οι ερευνητές από τον Καναδά ταυτοποίησαν 19 διαφορετικα είδη εντερικών βακτηρίων, ο πληθυσμός των οποίων διαφοροποιείται στους ασθενείς με ινομυαλγία.

«Διαπιστώσαμε ότι η ινομυαλγία και τα συμπτώματά της (δηλαδή το άλγος, το αίσθημα κόπωσης και οι γνωστικές δυσκολίες) ενοχοποιούνται περισσότερο από τους άλλους παράγοντες για τις αλλαγές του μικροβιώματος στους ασθενείς με τη νόσο», δήλωσε ο Αμίρ Μινερμπί από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

Ο Μινερμπί είναι ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain.

Ο επιστήμονας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνικές για να αποκλείσουν τις μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και την ινομυαλγία. Αυτές περιλαμβάνουν την ηλικία, τα φάρμακα, τη διατροφή, την άκσηση καθώς και άλλους παράγοντες.

«Παρατηρήσαμε επίσης» πρόσθεσε, «ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ασθενούς σχετίζεται άμεσα με την παρουσία ή απουσία ορισμένων συγκεκριμένων βακτηρίων, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν».

Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους δεν δείχνουν αν οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου είναι απλά δείκτες της νόσου ή συμβάλλουν ως αίτιο στην εμφάνισή της. Μελλοντικές έρευνες που θα εξερευνήσουν το ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στην κεφαλαλγία, την ισχιαλγία και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο πόνο μπορεί να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Αν αποδειχθεί ότι τα βακτήρια του εντέρου έχουν ενεργό ρόλο στην αιτιολογία της ινομυαλγίας ή ενοχοποιούνται για τα συμπτώματά της, η ανακάλυψη αυτή θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση της νόσου αλλά και την ανάπτυξη θεραπειών.

Εντερικό Μικροβίωμα και Ινομυαλγία

Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένα εκτενές και σύνθετο οικοσύστημα βακτηρίων, μυκήτων, ιών καθώς και άλλων μικροοργανισμών που αποικούν τον γαστρεντερικό μας σωλήνα.

Οι μικροί αυτοί επισκέπτες αλληλεπιδρούν συνεχώς με τα κύτταρα του ξενιστή.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και τον οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τη διατήρηση της υγείας, όσο και για διάφορες παθήσεις.

Η ινομυαλγία είναι μία χρόνια νόσος που επηρεάζει το 2-4% του πληθυσμού. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το διάχυτο άλγος που συχνά συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, ευαισθησία, δυσκολία στον ύπνο καθώς και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρούν αν και η έντασή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά δυσκολεύονται να επιτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να περπατήσουν μία μικρή απόσταση, να ανέβουν σκαλιά ή να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Ο Γιοράμ Σιρ, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας εξήγησε ότι «οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά δυσκολεύονται να εξηγήσουν τα συμπτώματά τους στους φίλους, τους συγγενείς αλλά και στους γιατρούς τους, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους».

Τα Δεδομένα του Μικροβιώματος Οδηγούν σε Ακριβή Διάγνωση

Από τις 156 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευναμ οι 77 είχαν ινομυαλγία, ενώ οι υπόλοιπες 79 ήταν υγιείς και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Ορισμένες από τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου ήταν αδέρφια, γονείς ή τέκνα των ασθενών με ινομυαλγία ή έμεναν στο ίδιο χώρο με αυτούς.

Όλοι οι εθελοντές έδωσαν δείγματα κοπράνων, ούρων και σιέλου. Έγιναν επίσης συνεντεύξεις στους εθελοντές και στη συνέχεια οι ερευνητές  συνέκριναν τα αποτελέσματα των ασθενών με ινομυαλγία με αυτά της ομάδας ελέγχου.

Όπως δήλωσε ο Εμμάνουελ Γκονζάλες, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «εξετάσαμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων και καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε 19 είδη που είναι είτε αυξημένα είτε μειωμένα στους ασθενείς με ινομυαλγία».

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν το μικροβίωμα στα δείγματα κοπράνων, οι ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς με ινομυαλγία με ακρίβεια 87.8%.

«Διαπιστώσαμε μία ποσοτική συσχέτιση ανάμεσα στον πληθυσμό ορισμένων βακτηριακών ειδών και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, όπως η ένταση του πόνου, η κατανομή του, το αίσθημα κόπωσης, οι διαταραχές του ύπνου και τα γνωστικά συμπτώματα», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Όπως πρόσθεσαν, ο αριθμός των ειδών βακτηρίων «συνδέεται επίσης εκλεκτικά με τα συμπτώματα της νόσου, αλλά όχι με παράγοντες ανεξάρτητους από αυτή».

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους σε μία μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη. Θα κάνουν επίσης έρευνες σε πειραματόζωα για να διερευνήσουν αν τα βακτήρια του εντέρου αποτελούν αίτιο της ινομυαλγίας.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα