Νόσος του Parkinson: Ανακάλυψη Ανοίγει το Δρόμο για την Ανάπτυξη Θεραπειών

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο του Parkinson οι οποίες ανακόπτουν την πορεία της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα συμπτώματα των τελευταίων και όχι να αντιμετωπίσουν την ίδια τη νόσο. Μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ έκανε πριν λίγες ημέρες μία ανακάλυψη η οποία θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Η έρευνα της παραπάνω ομάδας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain και προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την α-συνουκλεΐνη, μία πρωτεΐνη που, όπως διαπίστωσε η ομάδα, συνδέει τη φλεγμονή με τη νόσο του Parkinson.

Η α-συνουκλεΐνη εκφράζεται κυρίως στους νευρώνες και έχει συνδεθεί με διάφορα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson και η άνοια με σωμάτια Lewy. Στη νέα τους έρευνα οι επιστήμονες εξερεύνησαν το μηχανισμό που συνδέει την ενεργοποίηση των ιντερφερονών και τη λειτουργία της α-συνουκλεΐνης στους νευρώνες με την εμφάνιση νόσου του Parkinson.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους προκλητικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση νόσου του Parkinson, καθώς και τους μηχανισμούς της φλεγμονής στην πορεία της νόσου. Αν κατανοήσουμε τα παραπάνω, τότε θα μπορούμε ίσως να αναπτύξουμε θεραπείες που θα παρεμβαίνουν στους παραπάνω μηχανισμούς αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξερευνήσουν περισσότερο το μηχανισμό μέσω του οποίου μία ιογενής λοίμωξη εκκινεί μία ανοσιακή απόκριση στον εγκέφαλο, καθώς και το ρόλο της α-συνουκλεΐνης στο παραπάνω φαινόμενο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν πειραματόζωα (ποντίκια), καθώς και ντοπαμινεργικούς νευρώνες από ανθρώπους εθελοντές, τους οποίους μόλυναν με διάφορους RNA ιούς.

Όπως διαπίστωσαν, η α-συνουκλεΐνη είναι απαραίτητη για την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη σηματοδότηση της ιντερφερόνης. Παρατήρησαν επίσης ότι τα ερεθίσματα που ενεργοποιούν τη σηματοδότηση των ιντερφερονών προκαλούν την παραπάνω δράση μέσω της α-συνουκλεΐνης.

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι η α-συνουκλεΐνη εμπλέκεται στους μηχανισμούς της φλεγμονής και η αλληλεπίδραση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση νόσου του Parkinson. Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν αν η αλληλεπίδραση ιντερφερονών και α-συνουκλεΐνης είναι αυτή που οδηγεί στο σχηματισμό ινιδίων, δηλαδή ορισμένων τοξικών πρωτεϊνών που ανιχνεύονται στους ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Τέλος, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξερευνηθούν νέα φάρμακα τα οποία θα αποτρέπουν το σχηματισμό παθολογικών πρωτεϊνών. Αν αυτό επιτευχθεί τότε θα έχουμε πλέον τροποποιητικά της νόσου φάρμακα για τους ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα