Νεανική Ινομυαλγία: Ποιες Μεταβολές Προκαλεί στον Εγκέφαλο;

Η νεανική ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο άλγος σε διάφορα σημεία του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει επίσης αίσθημα κόπωσης, αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες διαταραχές της διάθεσης, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο.

Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί σε παιδιά και εφήβους (κυρίως κορίτσια) και φαίνεται ότι εμφανίζεται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η ανάλυση των αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο στα πρώτα στάδια της νεανικής ινομυαλγίας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την παθοφυσιολογία του συνδρόμου, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν είχε ασχοληθεί με το παραπάνω τελικό σημείο.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis and Rheumatology παρατήρησε τις αλλαγές στη φαιά ουσία εφήβων που διαγνώστηκαν με νεανική ινομυαλγία, αναλύοντας παράλληλα τη σύνδεσή τους με τα κλινικά σημεία σε κάθε ασθενή. Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μας βοηθά να προσδιορίσουμε τόσο τους παράγοντες κινδύνου για την νόσο όσο και την αποτελεσματικότητα αρκετών θεραπειών που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, εξετάστηκαν συνολικά 34 έφηβα κορίτσια που διαγνώστηκαν με νεανική ινομυαλγία, καθώς και 38 υγιείς εφήβους που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Νεανική Ινομυαλγία: Εγκέφαλος και Συναισθήματα

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, τα κορίτσια με νεανική ινομυαλγία είχαν μειωμένη φαιά ουσία σε μία περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση του άλγους. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως αποδίδεται στη συνεχή ενεργοποίηση των εγκεφαλικών νευρώνων που σχετίζονται με το άλγος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νευρώνες αυτοί είχαν επηρεαστεί.

Οι ασθενείς με τα εντονότερα συμπτώματα είχαν επίσης αύξηση του όγκου στις πρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα αποδίδεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι περιοχές αυτές δεν είχαν ωριμάσει ακόμα πλήρως. Οι παραπάνω περιοχές του εγκεφάλου παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη ρύθμιση των συναισθημάτων όσο και στην ομιλία. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι μελλοντικές θεραπείες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη ρύθμιση της λειτουργίας των παραπάνω περιοχών του εγκεφάλου, έτσι ώστε να αναιρέσουμε τις βλάβες που έχει προκαλέσει η νόσος σε αυτούς τους ασθενείς», αναφέρει η Maria Suñol, επικεφαλής της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ακόμα ότι ορισμένες αλλοιώσεις του εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν στα κορίτσια με ινομυαλγία, ανιχνεύονται επίσης στις ενήλικες γυναίκες με ινομυαλγία. «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα σύνδρομα αυτά έχουν παρόμοια παθοφυσιολογία. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να λάβουμε άμεσα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη νεανική ινομυαλγία εγκαίρως πριν αυτή εξελιχθεί σε ινομυαλγία των ενηλίκων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα