Νέα Εξέταση Αίματος για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης έχει Ακρίβεια 91%

Σε αρκετούς ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η νόσος μπορεί να παραμείνει αρκετά χρόνια αδιάγνωστη, γεγονός που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς καθώς συνεχίζουν να υποφέρουν από τα χρόνια συμπτώματα του συνδρόμου. Μάλιστα, επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 91% των ασθενών δεν θα διαγνωστούν ποτέ με τη νόσο.

Τα στατιστικά αυτά, ωστόσο, ενδέχεται να διορθωθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφερε να ανακαλύψει μία εξέταση αίματος που μπορεί να διαχωρίσει τους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο από υγιείς εθελοντές με ακρίβεια περίπου 91%.

«Η εξέταση αυτή θα επιτρέπει στους γιατρούς να θέτουν τη διάγνωση του συνδρόμου σε πολύ πρώιμα στάδια. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούν να συστήσουν στους ασθενείς τους τις κατάλληλες θεραπείες νωρίτερα, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των τελευταίων», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης στο περιοδικό Advanced Science.

Η εξέταση αίματος που ανέπτυξε η ομάδα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης καθώς και μία ανάλυση που λέγεται σπεκτροσκοπία Raman. Οι αναλύσεις αυτές εστιάζουν σε ένα είδος κυττάρων του αίματος που λέγονται PBMC (Peripheral Blood Mononuclear Cells) τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προκειμένου να εξετάσουν την ακρίβεια της εξέτασης που ανέπτυξαν, οι επιστήμονες δοκίμασαν την προσέγγισή τους σε ένα δείγμα 61 ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, 16 υγιών εθελοντών και 21 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Από τις αναλύσεις που έκαναν χρησιμοποιώντας τη νέα εξέταση αίματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τους ασθενείς στις δύο ομάδες ελέγχου.

Η εξέταση μπορούσε να ξεχωρίσει τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης με ακρίβεια 91%, ενώ με ακρίβεια 84% ήταν ικανή να προσδιορίσει αν είχαν ήπια, μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προφανώς, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερα δείγματα. Ωστόσο, αν τελικά αποδειχθεί ότι η εξέταση πράγματι έχει τόσο υψηλή ακρίβεια, τότε θα έχουμε πλέον μία μέθοδο που θα μπορεί να διαγνώσει με βεβαιότητα το σύνδρομο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, η ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση η εξέταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα σε ευρεία κλίμακα, καθώς τα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σπεκτροσκοπία Raman.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα