Νέα Ανακάλυψη Ανοίγει το Δρόμο για την Αντιμετώπιση του Άλγους από τις Παθήσεις του Εντέρου

Η στόχευση ενός υποδοχέα που στο αίσθημα της αφής και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου από τις εντερικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία ασχολήθηκε με τον Piezo2, δηλαδή τον υποδοχέα που ανακάλυψε ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής για το 2021.

«Η ανακάλυψη ότι ο υποδοχέας αυτός βρίσκεται και στο έντερο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δείχνει ότι πιθανώς είναι δυνατό να περιορίσουμε το αίσθημα άλγους χωρίς τη χρήση οπιοειδών», υποστηρίζουν οι επιστήμονες της νέας μελέτης.

Ο χρόνιος πόνος από τα εσωτερικά όργανα, όπως το έντερο και η ουροδόχος κύστη, γενικά δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής θα λάβει οπιοειδή, ωστόσο το σπλαγχνικό άλγος συνήθως δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, ενώ τα φάρμακα αυτά προκαλούν συχνά και εθισμό ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα μεγάλο εμπόδιο στη χρήση εκλεκτικών αναλγητικών φαρμάκων για το έντερο είναι ότι σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα το μηχανισμό μέσω του οποίου τα σήματα του άλγους μεταδίδονται μέσω των αισθητικών νεύρων από το έντερο στον εγκέφαλο.

«Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι αρκετοί διαφορετικοί δίαυλοι ιόντων στους αισθητικούς νευρώνες εμπλέκονται στη μεταφορά των σημάτων από το έντερο στον εγκέφαλο. Η έρευνά μας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron, κατάφερε να ανακαλύψει τον κύριο δίαυλο ιόντων που εμπλέκεται στο αίσθημα του άλγους», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Επιπλέον, καταφέραμε να δείξουμε ότι ο κύριος δίαυλος ιόντων που συνδέεται με το άλγος ανήκει στους δίαυλους ιόντων Piezo και συγκεκριμένα στον δίαυλο Piezo2», πρόσθεσαν.

«Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι δυνατό να στοχεύσουμε τους παραπάνω δίαυλους ιόντων με σκοπό να περιορίσουμε το αίσθημα του άλγους. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, η ενδομητρίωση και οι καρκίνοι της κοιλιακής χώρας. Οι νέες αυτές θεραπείες θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα οπιοειδή και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των τελευταίων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα