Ναλτρεξόνη: Έχει Θέση στη Θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;

Η ναλτρεξόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται τελευταία σε χαμηλές δόσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλής σκλήρυνσης). Οι επιδράσεις της, ωστόσο, βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση και η αποτελεσματικότητά της πρέπει να εξεταστεί από έρευνες.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία νόσος που προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα. Καθώς η νόσος προοδεύει τα συμπτώματά της μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα και συγκεκριμένα την κίνηση, την ομιλία και άλλες λειτουργίες του σώματος. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να επιβραδυνθεί η πορεία της νόσου και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της.

Ένα από τα φάρμακα αυτά είναι και η ναλτρεξόνη, η οποία έχει ξεκινήσει τελευταία να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η ναλτρεξόνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται τυπικά στην αντιμετώπιση των εθισμών από αλκοόλ ή οπιοειδή. Αρκετοί γιατροί χορηγούν το φάρμακο αυτό ωστόσο σε χαμηλότερες δόσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Τι είναι η Ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού και βοηθά στην πρόληψη των υποτροπών. Ουσιαστικά αποτρέπει το αίσθημα ευφορίας που σχετίζουν οι ασθενείς με αυτές τις ουσίες.

Αρκετοί γιατροί χορηγούν, ωστόσο, χαμηλές ναλτρεξόνης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων μίας σειράς νόσων, μεταξύ των οποίων και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η αποτελεσματικότητα της ναλτρεξόνης στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν έχει εξεταστεί από έρευνες.

Ναλτρεξόνη και Πολλαπλή Σκλήρυνση

Οι χαμηλές δόσεις ναλτρεξόνης προκαλούν απελευθέρωση ενδορφινών σε μία παρατεταμένη διάρκεια. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται τυπικά κατά τη διάρκεια έντονου στρες ή άλγους. Δρουν στους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι το αίσθημα άλγους.

Η ναλτρεξόνη έχει πιθανώς χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής. Η τελευταία ενοχοποιείται για αρκετά από τα συμπτώματα της νόσου.

Αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει μείωση στα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης μετά τη θεραπεία με ναλτρεξόνη, ωστόσο δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες που να εξέτασαν τη δράση αυτή και τα περιορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 εξέτασε αν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που παίρνουν ναλτρεξόνη, περιόρισαν τις δόσεις των υπολοίπων φαρμάκων για τη νόσο. Αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι η ναλτρεξόνη είναι αποτελεσματική, ωστόσο όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ελάχιστοι εθελοντές είχαν περιορίσει την κατανάλωση των υπολοίπων φαρμάκων.

Μία άλλη έρευνα κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 10 ετών από άτομα που έπαιρναν ναλτρεξόνη. Διαπίστωσαν ότι η ναλτρεξόνη είναι γενικά ασφαλής, ωστόσο δεν έχει σημαντική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι δεν έχει γίνει έρευνα που εξέτασε ακριβώς τις επιδράσεις της ναλτρεξόνης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Είναι Ασφαλής η Ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη, όταν χορηγείται σε χαμηλές δόσεις είναι γενικά ασφαλής για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς καμία έρευνα δεν έχει παρατηρήσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το συγκεκριμένο φάρμακο. Επομένως, αν και το φάρμακο δεν είναι σίγουρο ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, γνωρίζουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες και Κίνδυνοι

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της ναλτρεξόνης εμφανίζονται συνήθως στις υψηλότερες δόσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείται η πιθανότητα να εμφανιστούν και σε χαμηλότερες. Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από την πλήρη δόση της ναλτρεξόνης, με κυριότερο τον κίνδυνο μακρορπόθεσμης βλάβης στο ήπαρ.

Η ναλτρεξόνη μπορεί να οδηγήσει επίσης σε εμφάνιση θρομβοκυτταροπενίας. Η θρομβοκυτταροπενία είναι μία πάθηση που προκαλεί ανεξέλεγκτη αιμορραγία ή αυξημένο κίνδυνο μωλωπισμών.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από την κανονική δόση της ναλτρεξόνης περιλαμβάνουν:

Η ναλτρεξόνη δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς:

  • Με ηπατικά προβλήματα
  • Που λαμβάνουν θεραπεία με οπιοειδή

Όπως ισχύει και για κάθε φάρμακο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε δόση ναλτρεξόνης.

Φωτογραφία: mattza (CC BY-SA 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα