ΜΣΑΦ: Μπορεί να Επηρεάσουν Αρνητικά την Πορεία της Οστεοαρθρίτιδας Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η χρήση αντιφλεγμονωδών αναλγητικών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη για την αντιμετώπιση του άλγους της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή που προκαλεί η νόσος στις αρθρώσεις μακροπρόθεσμα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Radiology Society of North America (RSNA).

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει περισσότερους από 500.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Οι αρθρώσεις που πλήττει συνήθως η νόσος είναι αυτές των χεριών, του ισχίου και του γόνατος. Στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος που επικαλύπτει τα οστά των αρθρώσεων σταδιακά εκφυλίζεται. Ως αποτέλεσμα, οι αρθρώσεις των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο παρουσιάζουν φλεγμονή και οίδημα, το οποίο συνήθως είναι επώδυνο.

Σήμερα, αρκετοί γιατροί συνταγογραφούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για την αντιμετώπιση του άλγους και της φλεγμονής που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των παραπάνω φαρμάκων στην πορεία της νόσου.

«Σήμερα, δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία που μπορεί να επιβραδύνει ή να αντιμετωπίσει πλήρως την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του άλγους, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε πως επηρεάζουν την πορεία των ασθενών μακροπρόθεσμα. Μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε ασχοληθεί με τις επιδράσεις των ΜΣΑΦ στη θυλακίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή της μεμβράνης που επικαλύπτει την άρθρωση», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση των ΜΣΑΦ και την πορεία της θυλακίτιδας στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με σκοπό να εξετάσει ειδικά πως επηρεάζεται η άρθρωση μακροπρόθεσμα από τα παραπάνω φάρμακα.

«Η θυλακίτιδα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και την πορεία της οστεοαρθρίτιδας και επομένως αποτελεί θεραπευτικό στόχο. Κατά συνέπεια, στην παρούσα μελέτη θελήσαμε να εξερευνήσουμε αν οι διάφορες θεραπείες με ΜΣΑΦ επηρεάζουν την εμφάνιση ή την πορεία της θυλακίτιδας ή άλλους βιοδείκτες της οστεοαρθρίτιδας», τόνισαν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 277 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή οστεοαρθρίτιδα από τη βάση δεδομένων Osteoarthritis Initiative. Οι ασθενείς αυτοί είχαν λάβει ΜΣΑΦ για τουλάχιστον 1 χρόνο. Στην έρευνα εξετάστηκε επίσης και μία ομάδα 793 ασθενών που έπασχαν επίσης από οστεοαρθρίτιδα αλλά δεν έλαβαν ΜΣΑΦ στο ίδιο διάστημα. Όλοι οι ασθενείς έκαναν 3Τ MRI του γόνατος στην αρχή της έρευνας και 4 χρόνια αργότερα. Οι επιστήμονες της μελέτες εξέτασαν τις παραπάνω ακτινογραφίες για διάφορες ενδείξεις φλεγμονής.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η χρήση ΜΣΑΦ μακροπρόθεσμα δεν προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Η φλεγμονή των αρθρώσεων, καθώς και η ποιότητα του χόνδρου επιδεινώθηκε περισσότερο στην ομάδα που έλαβε ΜΣΑΦ σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, όπως παρατήρησε η ομάδα.

«Σε αυτή τη μεγάλη ομάδα εθελοντών καταφέραμε να δείξουμε ότι τα ΜΣΑΦ δεν περιορίζουν τη φλεγμονή ούτε επιβραδύνουν την πορεία της οστεοαρθρίτιδας μακροπρόθεσμα», τόνισαν οι συγγραφείς. «Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί χορηγούν ΜΣΑΦ σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα , ωστόσο από τη μελέτη μας αυτή φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οφέλη από αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον κίνδυνο θυλακίτιδας.

«Αρχικά, η αντιφλεγμονώδης δράση των ΜΣΑΦ ενδεχομένως δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της θυλακίτιδας, γεγονός που επιτρέπει στη νόσο να επιδεινωθεί σταδιακά. Μία άλλη θεωρία είναι ότι οι ασθενείς που παίρνουν ΜΣΑΦ νιώθουν λιγότερο άλγος και επομένως επιβαρύνουν περισσότερο τις αρθρώσεις τους μέσω άσκησης, γεγονός που τελικά οδηγεί σε επιδείνωση της θυλακίτιδας. Βέβαια, στη μελέτη μας είχαμε κάνει προσαρμογή των δεδομένων για τη φυσική άσκηση των εθελοντών, επομένως αυτό πιθανώς δεν εξηγεί τα αποτελέσματα», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν σύντομα και νέες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις των ΜΣΑΦ στην οστεοαρθρίτιδα.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα