Κοινό Ζιζανιοκτόνο Συνδέθηκε με τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Τα ποσοστά των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, αποδίδεται και στην ευρεία χρήση ενός ζιζανιοκτόνου.

Η έρευνα που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature και έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, η προπυζαμίδη, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στη γεωργία.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα διάφορες χημικές ουσίες στις οποίες μπορεί να εκτεθούμε μέσω του περιβάλλοντος, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, τα ποσοστά των οποίων παρουσιάζουν συνεχώς αύξηση τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Γιατί Αυξάνονται τα Ποσοστά των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου;

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν μία σειρά γονιδιακές βάσεις δεδομένων, καθώς και τη βάση ToxCast, η οποία περιέχει δεδομένα για προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά σε διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένους μηχανισμούς της φλεγμονής. Ακολούθως, εξέτασαν τις παραπάνω χημικές ουσίες σε μοντέλα ζεβρόψαρων με σκοπό να διαπιστώσουν αν αυξάνουν, μειώνουν ή δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της φλεγμονής στο έντερο.

Τα πειράματα αυτά οδήγησαν τελικά την ομάδα σε 20 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 11 χρησιμοποιούνται σήμερα στη γεωργία. Από αυτές, κατέληξαν τελικά στην προπυζαμίδη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στο γρασίδι καθώς και στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η προπυζαμίδη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου υποδοχέα που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας αποτελούν το πρώτο βήμα που δείχνει ότι η έκθεση στην προπυζαμίδη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι η μελέτη μας αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν, το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχουν ιστορικό έκθεσης στο παραπάνω ζιζανιοκτόνο. Βέβαια, υποστήριξαν ότι ακόμα και αν κάποιος έχει εκτεθεί στην ουσία αυτή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρουσιάσει κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καθώς οι τελευταίες έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Αιτιολογία των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου

Σήμερα, οι μηχανισμοί που οδηγούν στην εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου δεν είναι γνωστοί, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε η νόσος έχει πιθανώς πολυπαραγοντική αιτιολογία στην οποία εμπλέκονται τόσο γονίδια, όσο και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δύο συχνότερες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η πρώτη επηρεάζει διάφορα σημεία του εντέρου, ενώ η τελευταία εντοπίζεται συνήθως στο παχύ έντερο.

Τα συχνότερα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου είναι το αίσθημα κόπωσης, οι επώδυνες κράμπες, η διάρροια και το οίδημα. Οποιοσδήποτε παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του προκειμένου να εξεταστεί αν πάσχει από νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Πως να Περιορίσετε την Έκθεσή σας στην Προπυζαμίδη

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξερευνά ήδη διάφορα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν ίσως να αναιρέσουν τις αρνητικές επιδράσεις της έκθεσης στην προπυζαμίδη. Ωστόσο, οποιοδήποτε φάρμακο δεν θα μπορεί να θεραπεύσει πλήρως από τις βλάβες που προκαλεί το ζιζανιοκτόνο επομένως οι επιστήμονες της μελέτης συνιστούν ότι σύντομα θα πρέπει να γίνουν μελέτες οι οποίες θα απαγορεύσουν τη χρήση του.

«Όλα τα ζιζανιοκτόνα που αποδεικνύεται ότι είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο θα πρέπει να απαγορεύονται μέσω των κατάλληλων μηχανισμών», αναφέρουν.

Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στην προπυζαμίδη είναι να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα μαγειρέψουμε.

Μία άλλη επιλογή είναι να προτιμούμε οργανικά προϊόντα, ωστόσο οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι αυτή η επιλογή δεν είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφία: Alejandro Barrón

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα