Η Χρόνια Φλεγμονή Συνδέεται με Αρκετές Παθήσεις και Μειωμένο Προσδόκιμο Ζωής

Ένας βιοδείκτης που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014 φαίνεται ότι αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μία σειρά παθήσεων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας ομάδας ερευνητών. Οι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της φλεγμονής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων σε όλα τα μείζονα εσωτερικά όργανα. Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 11000 εθελοντές από τη Φινλανδία. Οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν για πρώτη φορά τη χρόνια φλεγμονή με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών νόσων. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν να γίνει περισσότερο κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο συνδέονται τα χαμηλά επίπεδα της φλεγμονής με τις παραπάνω νόσους, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσει τη σύνδεση μεταξύ ενός βιοδείκτη που χαρακτηρίζει τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονής (του GlycA) και του κινδύνου διαφόρων νόσων, μέσω ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μίας σειράς καρδιαγγειακών, ηπατικών, νεφρικών και πνευματικών νόσων, καθώς και ρευματικών παθήσεων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με χρόνια φλεγμονή έχουν αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επιπλέον, ότι ο ίδιος βιοδείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της θνησιμότητας στα άτομα που ήδη έπασχαν από παθήσεις του καρδιαγγειακού. Στους ασθενείς αυτούς, τα υψηλά επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Η απόλυτη διαφορά στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των χαμηλοτέρων και υψηλοτέρων τιμών του δείκτη ήταν 16%.

«Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα χαμηλά επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής σχετίζονται με ένα μεγάλο εύρος παθήσεων στον γενικό υγιή πληθυσμό. Επίσης, μας προκάλεσε έκπληξη πόσο ισχυρή ήταν η σύνδεση για την εκτίμηση του κινδύνου θνησιμότητας στη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενών», είπε ο καθηγητής Γιοχάνες Κετούνεν από το Πανεπιστήμιο του Oulu, στη Φινλανδία. «Μπορέσαμε να δείξουμε καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και του κινδύνου θανάτου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα ήταν μία συνεργασία αρκετών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από τη Φινλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βιοδείκτες αποτελούν βιολογικούς δείκτες από το αίμα και διάφορα δείγματα ιστών. Όλοι οι άνθρωποι φέρουν τους παραπάνω δείκτες, ωστόσο τα επίπεδά τους διαφέρουν στο κάθε άτομο.

Βιβλιογραφία: University of Oulu

Φωτογραφία: Shan Sheehan (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα