Η Χαμηλή Κατανάλωση Φλαβονοειδών Αυξάνει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Νόσου Alzheimer

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση σε όλες τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Η νόσος Alzheimer, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία άνοιας, είναι μία από τις παραπάνω παθήσεις.

Αν και η συχνότητα της νόσου έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τα αίτιά της. Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης την νόσου.

Ορισμένες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, ότι η ειδικά η Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και νόσου Alzheimer.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Τα φυσικά αυτά χημικά βρίσκονται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς και φυτικά ροφήματα, όπως το τσάι και το κρασί.

Μία νέα έρευνα από το Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University, έδειξε προσφάτως ότι η μακροπρόθεσμη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

6 Είδη Φλαβονοειδών

Η έρευνα εξέτασε την κατανάλωση 6 διαφορετικών φλαβονοειδών σε μία ομάδα 2.801 εθελοντών για ένα διάστημα σχεδόν 20 ετών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την κατανάλωση φλαβονοειδών στην ομάδα χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, τα οποία οι εθελοντές συμπλήρωσαν κάθε 4 χρόνια. Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε επίσης την γενικότερη υγεία των εθελοντών, καθώς και τα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων παθήσεων μεταξύ των οποίων και η νόσος Alzheimer.

«Η έρευνά μας προσφέρει μία εικόνα σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στις γνωστικές λειτουργίες, καθώς έχουμε δεδομένα για την κατανάλωση φλαβονοειδών για αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας», είπε ο Dr Paul Jacques, επικεφαλής της έρευνας.

Μέχρι και 4 Φορές Αυξημένος Κίνδυνος

Από τους συνολικά 2.801 εθελοντές, οι 193 παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σχετιζόμενη με νόσο Alzheimer, ενώ οι 158 παρουσίασαν νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ασθενείς που έκαναν χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών είχαν 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η χαμηλή κατανάλωση ανθοκυανινών (βρίσκονται στα μούρα) συνδέθηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, ενώ η χαμηλή κατανάλωση φλαβονολών (από τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι) συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο.

Ως «χαμηλή κατανάλωση» οι ερευνητές θεωρήθηκαν οι εξής ποσότητες:

  • Καθόλου μούρα
  • 1 ή λιγότερο μήλο το μήνα
  • Καθόλου τσάι

Ως υψηλή κατανάλωση θεωρήθηκαν οι παρακάτω ποσότητες:

  • Πάνω από 7,5 κούπες μούρα το μήνα
  • Πάνω από 8 μήλα ή αχλάδια στο ίδιο διάστημα
  • Πάνω από 19 ποτήρια τσάι στο ίδιο διάστημα

Ένα Μήλο την Ημέρα…

Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη γνωστή παροιμία. Το εύρημα αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Κατά συνέπεια, η πρόληψη είναι ακόμα σημαντικότερη σε σχέση με άλλα νοσήματα.

«Καθώς σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, η πρόληψη μέσω της υγιεινής διατροφής είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε», εξήγησε ο Dr Jacques.

Σημαντικότερα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα κι αν κάνουμε τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή μας σε μεγάλη ηλικία, θα έχουμε οφέλη. Επομένως, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνουμε προσαρμογές στη διατροφή μας, ακόμα κι αν είμαστε άνω των 50 ετών.

«Ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται μετά τα 70 και το μήνυμα είναι ότι μόλις φτάσουμε τα 50 θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο τη διατροφή μας, αν δεν το κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι επίσης δύσκολες. Σύμφωνα με τον Esra Shishtar, έναν επιστήμονα από το Tufts University που εργάστηκε στην έρευνα, μόλις 1 ποτήρι τσάι καθημερινά ή λίγα μούρα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να προσφέρουν οφέλη.

Ισχυρά Σημεία και Περιορισμοί της Έρευνας

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Δείχνει απλά ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση φλαβονοειδών προέρχονται από αναφορές ασθενών, επομένως η ακρίβειά τους είναι περιορισμένη. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια από τα χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας.

Τέλος, όλοι οι εθελοντές ήταν άνω των 50 ετών και είχαν καταγωγή από την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα